UA | RU
03 вересня 2024, 13:20

Нардепа Шуфрича судитимуть за фінансування Росгвардії в Криму

ілюстративне фото: Суспільне

Співробітники ДБР та СБУ завершили досудове розслідування стосовно підозрюваного у державній зраді народного депутата від забороненої в Україні партії ОПЗЖ Нестора Шуфрича та його наближеної особи. Обвинувальний акт направлений до суду

Про це повідомляє RegioNews із посиланням на пресцентр ДБР.

Зазначається, що чинний нардеп ВРУ підтримував проросійські ідеї. Виконуючи завдання агресорів, він робив численні публічні виступи у засобах масової інформації України та РФ.

Нестор Шуфрич активно співпрацював з відомим зрадником Сівковичем у проведенні підривної діяльності на шкоду державній та інформаційній безпеці України.

Крім публікацій та коментарів у ЗМІ, він регулярно подавав заздалегідь підготовлені для нього депутатські запити і звернення до державних і правоохоронних органів. Вони були направлені на потенційне ускладнення міжнародних відносин з іншими країнами, дискредитацію вищого військового і політичного керівництва нашої держави, створення умов для втручання у внутрішні справи України та загострення суспільно-політичної ситуації в державі. Важливою метою замовників було формування суспільної думки українців на користь Росії.

Відомо, що влітку 2013 року Шуфрич придбав у афільованих з Віктором Медведчуком осіб нерухоме майно у курортному селищі Сімеїз АР Крим. Для приховування цього факту він зареєстрував майно на підконтрольну йому та довіреній особі нардепа фірму. Після незаконної анексії півострову, Шуфрич уклав договір з "Федеральным государственным унитарным предприятием "Охрана" Министерства внутренних дел рф" для забезпечення безпеки своєї нерухомості.

"Нардеп чудово усвідомлював, що таке рішення призведе до фінансування окупаційних структур країни-агресора, але надав вказівку на укладення договору. Надалі на рахунки російського воєнізованого формування за надані послуги було перераховано майже 650 тисяч російських рублів", — зазначили в ДБР.

Наразі Шуфрича обвинувачують за:

  • ч. 2 ст. 28;
  • ч. 3 ст. 110-2;
  • ч. 2 ст. 28;
  • ч. 1 ст. 111 КК України;
  • його спільника – довірену особу за ч. 3 ст. 110-2 КК України.

Нестору Шуфричу може загрожувати 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, до нардепа Нестора Шуфрича прийшли з обшуками вранці 15 вересня. У нього вдома виявили георгіївські стрічки, медалі та кітелі Збройних сил РФ. Того ж дня Шуфричу обрали запобіжний захід. Суд відправив його під арешт на 60 діб.

Верховна Рада на засіданні 20 вересня зняла Шуфрича з посади голови Комітету з питань свободи слова.

11 жовтня Київський апеляційний суд не задовольнив апеляційну скаргу на арешт нардепа. 14 грудня 2023 року Печерський районний суд Києва продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою народному депутату від забороненої партії "ОПЗЖ" Нестору Шуфричу.

У лютому 2024 року Шуфричу повідомили про нову підозру за фінансування Росгвардії в Криму.

У березні 2024 року суд продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Шуфрич пробуде в СІЗО щонайменше до 11 травня 2024 року.

Також Служба безпеки України зібрала доказову базу на ще одного фігуранта у справі нардепа, якого підозрюють у фінансуванні Росгвардії у тимчасово захопленому Криму — помічника Нестора Шуфрича.

13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
03 вересня 2024
Влада готується до великого перезавантаження Кабміну: хто з міністрів втратить свої посади
Цього тижня, найімовірніше, вирішиться епопея з переформуванням Кабінету міністрів, яка тривала останні чотири місяці