UA | RU
14 серпня 2024, 14:05

Більшість українців підтримують створення міжнародних адміністрацій для Донбасу та Криму, — опитування

Більшість українців (77% опитаних) схвалюють ідею запровадити після війни на звільнених територіях Сходу України та Криму міжнародних тимчасових адміністрацій для адаптації жителів

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг", передає RegioNews.

Проти запровадження міжнародних адміністрацій на звільнених територіях виступило 18% респондентів.

84% опитаних переконані, що держава має вже зараз реалізовувати заходи для підтримки та налагодження зв’язку із жителями окупованих територій.

При цьому 46% вважають, що такі заходи мають бути спрямовані лише на тих, хто підтримує Україну, а 38% — на всіх, хто лишився на окупованих територіях. Лише 5% думають, що державі не варто витрачати на це ресурси.

88% вважають, що Україна має спільне майбутнє із жителями територій, що були окуповані у 2022 році. А 73% опитаних убачають спільне майбутнє з жителями Криму та Донбасу, які перебувають в окупації з 2014 року.

Задля стабілізації ситуації в країні після війни 28% готові підтримати збереження статусу автономії Криму. 23% готові до запровадження перехідної адміністрації під егідою ООН на звільнених територіях Донбасу та Криму, а 19% — до надання звільненим територіям розширених економічних повноважень.

17% готові підтримати надання звільненим територіям Донбасу статусу автономії. Водночас 20% не готові підтримати жодну з подібних ініціатив.

46% респондентів вважають, що кримінальній відповідальності підлягає будь-яка співпраця з окупаційними адміністраціями, а 52% — лише та, яка призвела до тяжких наслідків та злочинів.

При цьому частка тих, хто вбачає необхідною кримінальну відповідальність за будь-яку співпрацю, зменшилась на 6%, як порівняти з опитуванням 2023 року.

Більшість респондентів (65%) вважають, що як покарання може виступати обмеження щодо зайняття певних посад. Близько 30% вважають доречним застосування штрафу. Обмеження участі в громадському житті, громадські роботи можуть виступати покаранням, на думку близько 20% опитаних.

Опитування проводилося 5-12 липня методом CATI, тобто через телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних номерів. Помилка репрезентативності сягає не більше 2,2%.

Нагадаємо, раніше ЗМІ оприлюднили результати опитування, проведеного Центром Разумкова, які свідчать, що переважна більшість українців вважають, що вже настав час для офіційних перемовин з Росією.

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
У Софіївській Борщагівці під Києвом сталася бійка зі стріляниною — подробиці від поліції
17 вересня 2024, 21:51
На Одещині двом юним хлопцям загрожує десять років в'язниці за підпал поліцейського авто
17 вересня 2024, 21:13
У одній з київських шкіл зафіксували спалах кишкової інфекції
17 вересня 2024, 20:38
Масштабні пожежі на Полтавщині: у п'яти селах провели евакуацію
17 вересня 2024, 20:10
У Черкасах проведуть навчання з цивільного захисту: голова ОВА просить жителів міста не панікувати
17 вересня 2024, 19:42
З окупації на Херсонщині вдалося вивезти ще 10 дітей
17 вересня 2024, 19:15
Суд у Києві виніс вирок російському агенту, який шпигував за оборонним заводом
17 вересня 2024, 18:56
В укритті одного з львівських коледжів вибухнув вогнегасник, постраждали діти
17 вересня 2024, 18:34
В Києві перевищено концентрацію діоксиду азоту у повітрі
17 вересня 2024, 18:05
Стерненко оприлюднив документи про російське громадянство Труханова: мер Одеси прокоментував
17 вересня 2024, 17:43