UA | RU
10 липня 2024, 10:43

У телефоні консультанта "Великого будівництва" Голика знайшли листування з великим підрядником, — Bihus.Info

фото: facebook.com/y.golyk

Журналісти знайшли у телефоні колишнього радника очільника Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченка Юрія Голика переписку з колишнім власником будівельної компанії "СК "Стройінвест" Денисом Островським. Саме ця компанія протягом останніх кількох років отримала від держави понад 4 млрд грн за виконання робіт на підрядах "Великого будівництва" та відбудови пошкоджених і зруйнованих росіянами об’єктів під час повномасштабного вторгнення.

Про це йдеться у розслідуванні Bihus.info "Що в телефоні Голика: розподіл грошей в чаті і зв‘язок з топ-підрядником "Великого будівництва", передає RegioNews.

Юрій Голик був консультантом та одним з ідеологів "Великого будівництва". Розслідувачі знайшли листування з компанією "Ск "Стройінвест" бізнесмена Дениса Островського, який почав активно отримувати державні замовлення на Дніпропетровщині саме після приходу туди команди Резніченка-Голика. Загалом з 2016 року і до сьогодні фірма отримала від держави майже 4.5 мільярди гривень на роботи на цілій низці об’єктів.

"Саме про них йдеться в листуванні з Денисом Островським, яке містилося в телефоні Голика. В них відправник, яким найімовірніше є сам Голик, дає вказівки щодо отримання субвенцій, а також вимагає звітів щодо робіт на конкретних локаціях. Тональність цього листування свідчить про те, що Островський в цьому процесі фактично виконує роль підлеглого. Зокрема, одне з його повідомлень звучить як "Задачу зрозумів. Буде зроблено", — йдеться у розслідуванні.

Журналісти відтворили хронологію подій та порівняли з листуванням у телефоні Голика. Розслідувачі помітили, якщо відправник повідомлень говорив Островському про потенційні майбутні субвенції, то "Стройінвест" обов'язково отримував або додаткові кошти на роботи, або перемоги на тендерах.

Водночас, за даними джерел журналістів, після початку повномасштабного вторгнення Юрій Голик почав опікуватися питаннями відбудови пошкоджених і зруйнованих росіянами об’єктів.

Зокрема, у 2023 році у компанії "Стройінвест" замовляли будівельні роботи у Запоріжжі та в Бородянці, Київської області. Журналісти знайшли суттєві переплати, закладені в кошториси "Стройінвестом" і в цих підрядах.

Юрій Голик у телефонній розмові з журналістами заявив, що не пригадує подібних листувань та зазначив, що перетелефонує. Згодом він надіслав розслідувачам повідомлення в одному з месенджерів.

"Такого листування я не пам'ятаю. Якщо говорити загалом, то я спілкуюсь з дуже великою кількістю людей. І зважаючи на мою експертизу та досвід в такому спілкуванні я можу висловити свою думку або пораду по різним питанням. Аналогічно і мені можуть дати пораду. Можу переживати за якісь проєкти, які вважаю важливими ля країни чи якогось регіону. Жодної матеріальної винагороди в ході такого спілкування не прошу та не отримую", — зазначив Голик.

Денис Островський пообіцяв перетелефонувати журналістам, проте на момент публікації розслідування так і не вийшов на зв'язок.

Нагадаємо, 27 червня стало відомо, що у НАБУ проводить обшуки у ідеолога "Великого будівництва" Юрія Голика.

У червні Голик виїжджав з України за системою "Шлях". Сам він запевняв, що незабаром повернеться, як і робив це у попередні рази.

Раніше повідомлялося, що журналісти видання Bihus.info з'ясували, що детективам НАБУ таки вдалося отримати частину інформації з IPhone Юрія Голика (переважно фотографії з кешу телефонів). Ці відомості підтвердили, ідеолог "Великого будівництва" був добре обізнаний із перебігом кримінальної справи щодо ремонту доріг на Дніпропетровщині, у матеріалах якої згадується його прізвище.

У жовтні 2023 року журналісти Bihus.info з’ясували, що Юрій Голик, який називав себе "ідеологом "великого будівництва"", створив так званий "картель" — закритий клуб дорожніх компаній, які, як зазначали розслідувачі, усі найбільші тендери почали розігрувати між собою. Окрім цього, Голик досить часто з’являється в Офісі президента.

У травні цього року директор НАБУ усунув від обов’язків свого першого заступника Гізо Углаву на час розслідування за фактом імовірного витоку інформації.

Як писала "Українська правда", розголошення даних здійснили представники НАБУ в інтересах Голика. Bihus.Info повідомили, що фігурантам розслідувань НАБУ "зливали" внутрішні документи бюро, ухвали, скриншоти листувань тощо.

27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
На Харківщині окупанти вбили суддю Верховного суду, який розвозив гумдопомогу
28 вересня 2024, 18:25
У селі на Донеччині росіяни атакували магазин: загинули цивільні
28 вересня 2024, 17:30
У Росії ліквідували полковника Коломєйцева, який очолював центр безпілотної авіації окупантів
28 вересня 2024, 16:44
9 жертв і 19 постраждалих: у Сумах завершили пошукові роботи після удару по лікарні
28 вересня 2024, 16:00
Прикордонники показали, як уразили російський склад БК на Харківщині
28 вересня 2024, 15:30
У Кривому Розі 30 вересня оголосили Днем жалоби
28 вересня 2024, 14:40
На Львівщині директора реабілітаційного центру підозрюють у знущанні над дітьми
28 вересня 2024, 14:20
На Херсонщині внаслідок російських атак загинула людина, понад 20 цивільних поранені
28 вересня 2024, 14:00
На Рівненщині вантажівка з газом врізалась у блокпост: загинув поліцейський
28 вересня 2024, 13:30
Росіяни вбили одного та поранили 14 жителів Донеччини
28 вересня 2024, 13:11