UA | RU
19 червня 2024, 11:45

Мільярди доларів у пенсійний фонд і на зарплати. Як допоможе Україні використання вітчизняних будматеріалів у відбудові

фото: Олена Шуляк/Facebook

На відновлення житлової інфраструктури Україні потрібні будівельні матеріали загальною вартістю майже 40 млрд доларів. Якщо для цього будуть використовувати будівельні матеріали, вироблені в Україні, стан української економіки значно покращиться, оскільки держава отримає формування валової додаткової вартості на 21 млрд доларів із 180 млрд доларів валового внутрішнього  продукту. Однак для відновлення довоєнних обсягів виробництва будівельних матеріалів є кілька суттєвих перешкод

Про це повідомила Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк, передає RegioNews.

Вона зазначила, що за даними Торгово-промислової палати (ТПП), до війни потребу України у будівельних матеріалах забезпечували майже повністю українські виробники, тобто Україна у цьому плані була фактично самодостатньою. На той час в країні працювало близько 3500 підприємств з виробництва будматеріалів, однак зараз тою чи іншою мірою відновили роботу ледь 2 тис.

"Ми бачимо, що "завдяки" війні цей ринок зростає - нині він оцінюється у десятки мільярдів доларів. З одного боку, це зростання, на жаль, зумовлене заподіяними Росією руйнуваннями, але з іншого боку, це величезні можливості. Тому ми хочемо, щоб у ці процеси були максимально задіяні саме українські виробники”, - підкреслила Шуляк.

За попередніми оцінками, зазначила вона, загальна сума збитків у випадку цих руйнувань складає щонайменше 157 млрд доларів на 2024 рік. При цьому, 71% цих коштів складають обʼєкти нерухомості, житлова інфраструктура і, відповідно, на будівельні матеріали припадає основна частина цих коштів. Так, 52% - відновлення житла, 33% - інфраструктура, 9% - заклади охорони здоровʼя та освіти.

При цьому, зазначила парламентарка, застарілі обʼєкти житлової інфраструктури не будуть відновлюватися у тому вигляді, в якому вони існували до війни, а відбудовуватимуть за новими, сучасними характеристиками. Це стосується зокрема багатоквартирних, приватних будинків, гуртожитків тощо.

Враховуючи це, за попередніми підрахунками, для відновлення 1 кв метру будівництва таких такого типу обʼєктів потрібна 31 позиція будівельних матеріалів на загальну суму близько 40 млрд доларів. Ключові будматеріали - бетон, цемент арматура, вікна, цегла - на ці позиції припадає 80% витрат будматеріалів. Потреба тільки у бетоні оцінювалася на рівні 4,7 млрд доларів.

Відповідно, якщо будівельні матеріали на цю суму будуть вироблятися в Україні, зауважила Шуляк, ми отримаємо валової доданої вартості на 21 млрд доларів. При тому, що весь валовий внутрішній продукт складає 180 млрд дол. Іншими словами, виробництво вітчизняних будівельних матеріалів - дуже важлива частка, яка б сприяла зростанню української економіки. Завдяки цьому, повідомила Шуляк, коментуючи дані ТПП, заробітних плат буде згенеровано на 11,5 млрд доларів, додаткові надходження до бюджету - 7,6 млрд доларів, а 3,4 млрд доларів складуть відрахування у дефіцитний пенсійний фонд.

Враховуючи те, що за приблизними підрахунками, протягом 2018-2019 років у експлуатацію вводилося 13,7 млн кв. метрів житла, то на відновлення таких обсягів і відбудову знадобиться щонайменше 5 років. Але при таких темпах дефіцит будівельних потужностей - техніки, будівельних матеріалів, людей, складатиме близько 33%.

"Якщо ми говоримо про 5 років, то, за даними ТПП, нам потрібно буде будувати 28 млн кв. метрів житла, при тому, що нинішня середня потужність - майже 14 млн кв. метрів. Тому потрібно буде або стимулювати розвиток цього сектору, або стане питання імпорту. Але якщо відбудова і повернення до довоєнних обсягів триватиме 10 років, то такого дефіциту не буде, враховуючи те, що споживатися буде будівельних матеріалів на майже 20 млрд доларів. Тобто роки відновлення напряму впливатимуть на попит на будматеріали і обладнання для будівництва”, - зазначила Олена Шуляк.

За її словами, в ТПП вважають, що головними перешкодами для розвитку українських виробництв будівельних матеріалів є дефіцит працівників зокрема через мобілізацію, дефіцит енергозабезпечення, внутрішній попит, який через війну знизився, що в свою чергу виснажує бізнес, складну логістику імпорту, зокрема, сировини для будівельних матеріалів. Наразі виробники вимушені закуповувати її в Китаї, Туреччини тощо. Але до якості цієї продукції можуть бути питання.

"Все це потрібно враховувати. Тому Уряд, країни-донори та міжнародні фінансові організації можуть відіграти важливу допоміжну роль у відновленні українського виробництва будівельних матеріалів. Якщо вони продемонструють впевненість у тому, що український сектор будматеріалів може задовольнити потреби у відновленні країни, це може підвищити довіру інвесторів та банківську спроможність підприємств у цьому секторі", - підсумувала Шуляк.

Нагадаємо, раніше Олена Шуляк повідомляла, що міжнародні донори, які допомагають Україні з фінансуванням проєктів відновлення, вимагають задіяти для цих процесів всі можливі антикорупційні запобіжники – кошти мають йти виключно на відбудову. Йдеться як про пряме фінансування тих чи інших проєктів громад по відновленню критичної, житлової та соціально-економічної інфраструктури, так і про виділені кошти в рамках програми Ukraine Facility на 50 млрд євро від ЄС, угоду щодо якої днями ратифікував Парламент.

26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
17 червня 2024
Відпочинок влітку: скільки коштує поїхати на море та помилуватися горами на заході України
Незважаючи на війну, туристичний сезон в Україні у розпалі, адже більшість комплексів відпочинку, скажімо, на заході України, заброньовані ледь не до кінця літа. Звісно, через мобілізаційні заходи в к...
У Вінниці робітника засипало землею: тіло дістали з 5-метрової глибини
28 червня 2024, 13:22
Бурштинська ТЕС не підлягає відновленню, — голова Івано-Франківської ОВА
28 червня 2024, 13:12
Росіяни накрили вогнем село Варварівка на Харківщині, загинула жінка
28 червня 2024, 12:51
Головою вдарився об дно: на Одещині під час купання на озері травмувався підліток
28 червня 2024, 12:30
У Маріуполі мігрант зґвалтував 15-річну дівчину, його намагаються "відмазати"
28 червня 2024, 12:28
З-під вагона метро у Києві дістали тіло жінки
28 червня 2024, 12:03
В Одесі прогримів вибух — ворог атакував регіон балістикою
28 червня 2024, 11:51
Сили оборони збили на півдні та сході України шість ворожих дронів
28 червня 2024, 11:35
На Львівщині зіткнулися маршрутка та мікроавтобус: є постраждалі
28 червня 2024, 11:29
Українські військові знищили ворожий Су-25 на Донеччині
28 червня 2024, 11:27