UA | RU
30 травня 2024, 09:29

Після призначення Мацуки гендиректором "Укрінформу" в агентстві з'явились "темники" з "небажаними спікерами", – УП

фото: detector.media

Ексголова інформаційного агентства "Укрінформ" Олексій Мацука, який обіймав цю посаду з листопада 2023 року, міг поширювати серед працівників перелік тем та спікерів, небажаних для висвітлення

Видання "Українська правда" оприлюднило розслідування про кризу в державній агенції "Укрінформ" за керівництва Олексія Мацуки, передає RegioNews.

Зокрема, як стверджує "УП" з посиланням на співрозмовників серед працівників "Укрінформу", колишній гендиректор агентства надсилав регіональній редакції "темники" – файли з рекомендаціями, які теми треба висвітлювати кореспондентам в областях, у кого брати коментарі, а в кого не бажано.

За даними "УП", після звільнення попереднього керівника агенції Олександра Харченка, в "Укрінформ" прийшли нові керівники, пов’язані з Офісом президента.

Згідно з розслідуванням, у результаті такого керівництва з агентства під тиском чи за власним рішенням звільнилися 45 людей, 30 з них – за останні три місяці.

"Плідна робота" нового топменеджменту призвела до того, що навесні 2024 року "Укрінформ" вперше за багато років не потрапив до "білого списку" ЗМІ Інституту масової інформації (IMI)", – йдеться в розслідуванні.

"Ми почали фіксувати появу новин із перекосом балансу в бік Офісу президента. Наприклад, у листопаді 2023-го кількість згадок Єрмака на "Укрінформі" зросла на 28% порівняно з вересневою вибіркою. У грудні – на 60%, і трималася на такому рівні до лютого 2024-го", – пояснила УП директорка ІМІ Оксана Романюк

Представники медійної команди Офісу президента під час спілкування з "УП" заперечили причетність до появи "темників" в "Укрінформі".

Народний депутат від "Голосу" Ярослав Юрчишин, який є головою комітету Верховної Ради з питань свободи слова, коментуючи розслідування, заявив, що планує звернутися до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення й Офісу генерального прокурора.

Про підготовку запит до ОГП "щодо цензури і тиску з боку Банкової на державне інформаційне агентство" також повідомила депутатка Ірина Геращенко ("Європейська солідарність").

Нагадаємо, Мацука обіймав посаду керівника "Укрінформу" з 9 листопада 2023 року. Він повідомив про "завершення роботи" там 24 травня цього року. Тоді ж Міністерство культури й інформаційної політики повідомило про призначення новим гендиректором "Укрінформу" колишнього речника Східного угруповання військ ЗСУ зі стратегічних комунікацій, військового Сергія Череватого.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
Внаслідок ракетного удару у Києві пошкоджена багатоповерхівка
30 червня 2024, 19:53
Обстріл Харкова: загиблий чоловік був працівником "Нової пошти"
30 червня 2024, 18:09
Безугла подала заяву у ДБР на Сирського
30 червня 2024, 17:41
Під російський удар у Харкові потрапило відділення пошти
30 червня 2024, 17:03
Авіаудар по Харкову: влада оприлюднила дані про постраждалих
30 червня 2024, 16:51
Росіяни поцілили по цивільному підприємству у Харкові, виникла пожежа
30 червня 2024, 16:45
Зеленський пояснив, за якою моделлю можуть вестися переговори з Росією
30 червня 2024, 16:15
Побилися через жінку: на Закарпатті затримали 21-річного чоловіка за підозрою в убивстві
30 червня 2024, 15:34
Окупанти вдарили авіабомбами по Херсонщині — загинула людина, семеро поранених
30 червня 2024, 14:55
На Буковині прикордонник застрелив чоловіка, який напав на нього з мачете, — ЗМІ
30 червня 2024, 14:19