UA | RU
28 травня 2024, 14:08

Нардеп Наталуха про економічне бронювання: Справедливості під час війни не може бути

фото: sluga-narodu.com

Народний депутат Дмитро Наталуха заявив, що в питаннях війни та економічного бронювання зокрема не може бути справедливості, тому що без працюючої економіки неможливо ефективно діяти на полі бою

Таку думку він висловив в ефірі "Радіо Свобода", передає RegioNews.

"Спроби знайти справедливість під час війни – це інфантильно. Війна сама по собі несправедлива від самого початку…Тому, якщо ми справді хочемо затягнути будь-яке питання, яке потребує вирішення під час воєнного стану, ми будемо апелювати до аргументу справедливості. Це найбільш просто з точки зору популізму. Але, на мою думку, нам потрібно говорити про ефективність, тому що ця війна виграється не за рахунок лише справедливості, а за рахунок ефективності", – сказав депутат.

При цьому він назвав "абсолютно штучними" аргументи ворожої пропаганди щодо того, що воюють нібито тільки бідні. Нардеп навів приклади заможних людей, які воюють у ЗСУ, а також зазначив, що бійці на передовій отримують конкурентну заробітну плату.

"Це все зневага і штучна маніпуляція щодо того, що війна для бідних. Дуже багато різних людей воює. Питання зовсім в іншому. Питання в тому, як дати можливість Силам оборони робити це ефективно за рахунок економіки. І якщо немає розуміння, що без економіки можна мобілізувати хоч 2 млн людей, але не мати ресурсів для цього, це значить не розуміти дуже базових речей щодо того, яким чином ведуться війни, функціонує держава і економіка", – зазначив Наталуха.

Наталуха наголосив, що війна – це "завжди математика і питання ресурсів". Він пояснив, що ідея економічного бронювання полягає в тому, щоб дати підприємствам можливість прогнозування щодо подальшого ведення їхньої діяльності за рахунок критичних співробітників на місцях, бо інакше вони почнуть закриватися.

"Ми це вже бачимо, на жаль, це тренд. І цей тренд продовжується далі, коли мобілізують головних інженерів, головних технологів, без яких підприємство не може продовжувати далі функціонувати. При чому не просто підприємства, які випускають печиво (хоча вони теж важливі), а такі, які випускають дрони, РЕБ: вранці мобілізували головного інженера, ввечері вони вже думають про скорочення виробництва", – зауважив нардеп.

Наталуха підкреслив, що з цього випливає прагматичне питання – чи варто мобілізувати з цього підприємства 3-4 людини до війська і таким чином скоротити випуск дронів на 10-20-30 штук щомісяця, чи варто дати людям працювати і наростити кількість дронів на цьому підприємстві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Комітеті Верховної ради України з питань економічного розвитку ініціативна група напрацювала пропозиції щодо економічного бронювання робітників за 20 тисяч грн військового збору.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук висловився щодо економічного бронювання від мобілізації. Він скептично оцінює цю ідею.

27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
На Харківщині окупанти вбили суддю Верховного суду, який розвозив гумдопомогу
28 вересня 2024, 18:15
У селі на Донеччині росіяни атакували магазин: загинули цивільні
28 вересня 2024, 17:30
У Росії ліквідували полковника Коломєйцева, який очолював центр безпілотної авіації окупантів
28 вересня 2024, 16:44
9 жертв і 19 постраждалих: у Сумах завершили пошукові роботи після удару по лікарні
28 вересня 2024, 16:00
Прикордонники показали, як уразили російський склад БК на Харківщині
28 вересня 2024, 15:30
У Кривому Розі 30 вересня оголосили Днем жалоби
28 вересня 2024, 14:40
На Львівщині директора реабілітаційного центру підозрюють у знущанні над дітьми
28 вересня 2024, 14:20
На Херсонщині внаслідок російських атак загинула людина, понад 20 цивільних поранені
28 вересня 2024, 14:00
На Рівненщині вантажівка з газом врізалась у блокпост: загинув поліцейський
28 вересня 2024, 13:30
Росіяни вбили одного та поранили 14 жителів Донеччини
28 вересня 2024, 13:11