UA | RU
24 травня 2024, 11:29

Вручення повісток проходитиме з обов’язковою відеофіксацією, – Нацполіція

фото: Інтерфакс-Україна

Спілкування ТЦК і поліції з військовозобов'язаними записуватимуть на відео. Це, зокрема, дасть змогу притягувати до відповідальності поліцейських за протиправні дії

Про це повідомив голова Національної поліції України Іван Вигівський в інтерв'ю Інтерфакс-Україна, передає RegioNews.

Він наголосив, що після внесення змін до законодавства про мобілізацію поліцейські разом із представниками ТЦК інформують військовозобов'язаних, мають право вимагати військові документи, але самі повістки не вручають.

Як пояснив очільник Нацполіції, чинне законодавство чітко передбачає, що під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК і СП або поліцейський здійснює фото та відеофіксацію процесу.

"Це передбачає нормативно-правова база діяльності поліції. Звісно, ці алгоритми вже доведені до всього особового складу та щоденно контролюється їхня реалізація", – розповів він.

Він зазначив, що у Нацполіції є підрозділи, які на постійній основі здійснюють контроль за особовим складом щодо можливих протиправних дій.

Також Вигівський додав, що якщо особа перебуває у розшуку за ухилення від військової служби, правоохоронці мають право затримати її та доставити до ТЦК.

Очільник Нацполіції зазначив, що у разі, якщо людина, наприклад, почне втікати після того, як поліцейські затребують у неї документи для перевірки, вони мають право застосувати до неї заходи примусу.

"Вид та межі застосування таких заходів залежать виключно від обсягу протиправних дій особи. Зазвичай, якщо не встановлено причетність особи до вчинення злочинів, то до особи, яка вчиняє злісну непокору законній вимозі поліцейського може бути застосовано такі заходи примусу як фізична сила та спеціальні засоби (кайданки, гумові та пластикові кийки)", – зазначив Вигівський.

Нагадаємо, раніше народний депутат України, полковник СБУ Роман Костенко, який брав участь у бойових діях під час повномасштабного вторгнення РФ, розкритикував роботу деяких керівників ТЦК. Він наголосив, що вони "не бачать далі свого ТЦК".

26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
17 червня 2024
Відпочинок влітку: скільки коштує поїхати на море та помилуватися горами на заході України
Незважаючи на війну, туристичний сезон в Україні у розпалі, адже більшість комплексів відпочинку, скажімо, на заході України, заброньовані ледь не до кінця літа. Звісно, через мобілізаційні заходи в к...
Росія тримає у Чорному та Азовському морях три ракетоносії із "Калібрами"
28 червня 2024, 08:06
Українські бійці знищили чотири комплекси РЕБ та вишку мобільного звʼязку окупантів
28 червня 2024, 06:17
На Херсонщині росіяни скинули вибухівку з дрона на цивільних: є поранені
28 червня 2024, 05:33
На Львівщині лікаря ВЛК затримали на хабарі за липовий діагноз для відстрочки від мобілізації
28 червня 2024, 05:12
На Житомирщині жінка жорстоко побила та втопила друга по чарці, бо він їй набрид
28 червня 2024, 04:34
Прикордонники дронами знищили низку техніки окупантів на Бахмутському напрямку
28 червня 2024, 03:54
Росіяни вдарили по Козацькому на Херсонщині: постраждав чоловік
28 червня 2024, 03:30
Дівчина ексголови Дніпропетровської ОВА добивалася відкриття справи проти детективів НАБУ, — ЗМІ
28 червня 2024, 03:05
Росіяни на Херсонщині знищили обстрілом 25 гектарів озимої пшениці
28 червня 2024, 02:23
На Хмельниччині засудили чоловіка, який проігнорував повістку на відправку до військової частини
28 червня 2024, 01:46