UA | RU
30 квітня 2024, 12:57

Естонія не висилатиме українських чоловіків із недійсними паспортами

фото: unsplash

Естонія не планує примусово висилати українських чоловіків призовного віку, які законно перебуватимуть на її території, якщо їхні паспорти будуть протерміновані

Про це пише видання ERR з посиланням на радницю відділу політики громадянства та міграції Міністерства внутрішніх справ країни Аннелі Вікс, інформує RegioNews.

"Мобілізація – це питання, що стосується держави та її громадян. Міністерство внутрішніх справ не має плану примусової репатріації громадян України, які законно проживають в Естонії та втекли через війну, у тому числі українців, які належать до цільової групи можливої мобілізації", – наголосила вона.

Якщо українці мобілізаційного віку більше не зможуть обміняти свої протерміновані паспорти на нові в посольстві України, то вони втратять можливість подорожувати.

"Однак відсутність чинного проїзного документа не обмежує можливості подання заяви на отримання або продовження посвідки на проживання (у тому числі на підставі тимчасового захисту). Чинний порядок також допускає ідентифікацію чи підтвердження особи на підставі інших доказів", – наголосила Вікс.

За її словами, іноземець не може звернутися за візою за відсутності дійсного проїзного документа.

Радниця МВС зазначила, що станом на 26 квітня посвідку на проживання в Естонії на підставі тимчасового захисту мають 6500 українських чоловіків віком 18-60 років.

Нагадаємо, українські дипломатичні установи за кордоном від 23 квітня призупинили надання консульських послуг чоловікам призовного віку. Які послуги тепер недоступні: перелік за посиланням.

Кабінет міністрів заборонив пересилати за кордон оформлені паспортигромадянина України та паспорти для виїзду за кордон. Йдеться про документи, оформлені для чоловіків віком від 18 до 60 років. Тепер вони зможуть отримати паспорти тільки в Україні.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що у разі потреби Польща допоможе Україні повернути чоловіків призовного віку.

Зголом у Польщі пообіцяли продовжити тимчасовий захист українським біженцям, який діє поки до 30 червня, навіть у разі відсутності паспорта.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...