UA | RU
06 лютого 2024, 10:14

СБУ викрила російських шпигунів у спецслужбах України

Фото: Facebook

Служба безпеки нейтралізувала потужну агентурну мережу військової контррозвідки фсб, яка діяла в Україні. У результаті багатоетапної спецоперації у різних регіонах затримано 5 учасників ворожої групи

Як пише RegioNews, про це повідомили в пресцентрі СБУ.

"Серед них – колишні посадовці Головного управління розвідки Міноборони та Служби зовнішньої розвідки України, а також співробітник обласного управління СБУ. Фігуранти тримали зв’язок з одним і тим же куратором ‒ співробітником фсб, який наразі перебуває у тимчасово окупованому Криму", - йдеться у повідомленні.

Завданням цієї агентурної мережі була передача агресору розвідданих про Сили оборони та стратегічно важливі енергооб’єкти нашої держави.

За матеріалами слідства, експосадовець зовнішньої розвідки був завербований фсб ще до повномасштабного вторгнення під час перебування на службі.

З того часу він збирав інформацію про місця базування українських військових, а після 24 лютого 2022 року – і про канали переправлення іноземного озброєння в Україну.

Також російський агент передавав до фсб секретну інформацію про особливості роботи та системи охорони Рівненської та Хмельницької АЕС.

Для максимальної конспірації фігурант не надсилав інформацію телефоном. Він передавав розвіддані до фсб через спільника, який виїжджав за кордон як волонтер та особисто звітував резиденту ворожої спецслужби.

Особливо чутливу інформацію колишній розвідник передавав на флешці через контрабандистів з прикордонних районів України.

Ще один російський агент, який раніше проходив службу в ГУР, "зливав" агресору особисті дані українських захисників.

Інший фігурант, співробітник СБУ, розвідував для окупантів геолокації фортифікаційних споруд та інженерних загороджень поблизу берегової лінії Одещини.

За даними слідства, фсб вербувала учасників групи, використовуючи у тому числі погрози вбивства їх сімей. Крім того, за кожне виконане завдання зловмисники отримували кошти від рф.

Наразі слідчі Служби безпеки вже повідомили п'ятьом учасникам російської агентурної мережі про підозру за ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Їм уже обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх ворожих поплічників.

Нагадаємо, раніше контррозвідка Служби безпеки України нейтралізувала розгалужену агентурну мережу ФСБ Росії, яка діяла в Одеській, Запорізькій та Донецькій областях.

17 жовтня 2024
План перемоги Зеленського: як експерти оцінюють ініціативу президента
Напередодні президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді план перемоги над росією. Цей документ містить п’ять основних пунктів щодо того, як змусити рф припинити війну і за словами очіль...
10 жовтня 2024
Після війни в Україні залишаться не більше 25 млн людей – соціолог Володимир Паніотто
Скільки сьогодні громадян в Україні, чому підвищення народжуваності дасть економічний ефект лише за 20 років і чому без мігрантів з інших країни буде неможливо відновити Україну — про все це RegioNews...
04 жовтня 2024
Щоденні атаки "шахедів": нова тактика росіян чи економія ракет?
Протягом вересня росіяни щодоби запускали в бік України свої бойові дрони. Це своєрідний антирекорд для нашої країни, адже досі таких щоденних масштабних атак не було жодного місяця з початку повномас...
03 жовтня 2024
Як зміниться життя українців у жовтні: "листи щастя" від ТЦК, знижений тариф за світло та кешбек за вітчизняні товари
Жовтень принесе доволі багато змін у життя українців. Чому не слід забути подати документи на отримання субсидії для тих, хто її потребує, а також, хто може розраховувати на сплату за електроенергію м...
Прикордонники знищили дюжину ворожих FPV-дронів на Запорізькому напрямку
18 жовтня 2024, 07:11
Понад 200 тисяч гривень за непридатність до служби: на Хмельниччині затримали організатора "схеми"
18 жовтня 2024, 06:10
Нічого шастати: розвідники показали, як нищать бронетехніку та гармати окупантів
18 жовтня 2024, 05:05
В Україні викрили мережу з продажу підробок техніки відомого бренду
18 жовтня 2024, 04:28
На Черкащині судитимуть "смотрящого" за Уманню, який планував вбивство судді
18 жовтня 2024, 03:32
Житель Дніпропетровщини під час сварки вдарив знайомого молотком по голові
18 жовтня 2024, 03:00
На Хмельниччині чоловік через ревнощі порубав сокирою співмешканку та сусіда
18 жовтня 2024, 02:27
На Буковині підприємець на своїх АЗС продавав фальсифіковане паливо
18 жовтня 2024, 01:52
Під Вовчанськом прикордонники засліпили росіян FPV-дронами
18 жовтня 2024, 01:21
На Вінниччині засудили чоловіка, який зґвалтував 12-річну дівчинку на очах у своєї доньки
18 жовтня 2024, 00:52