UA | RU
26 січня 2024, 09:08

Китайські камери спостереження в Україні передають дані у Москву, – "Схеми"

фото: pixabay.com

Тисячі систем відеоспостереження, які розкидані по Україні, на державних і приватних об’єктах, роками могли передавати дані на сервери у Москві. Йдеться про камери китайського виробництва

Про це йдеться у розслідуванні "Схем", передає RegioNews.

Вироби китайського походження продовжують потрапляти до України. На першому місці за поширеністю – вироби китайської компанії Hikvision. Далі йде Dahua, теж Китай.

"В Україні вони внесені до списку "міжнародних спонсорів війни". Але китайські системи відеоспостереження не заборонені до продажу і продовжують функціонувати по всій Україні. Через порівняну дешевизну, саме їм масово віддають перевагу українці для побутового використання. До того ж, поширені вони і на рівні державних систем безпеки – зокрема у "Безпечному місті", - йдеться у повідомленні..

Зазначається, що Hikvision виробляє приблизно 20% від всіх камер відеоспостереження у світі, Dahua – 10% від усіх виробів. Пристроями цих виробників користуються у всьому світі.В Україні їх – сотні тисяч.

Hikvision, 2023. Як виявили фахівці, ця камера оснащена найкраще. Для прикладу, вона не дає змоги встановити простий пароль – що складніше для зламу.

"Програмне забезпечення більш старої камери Hikvision не вимагає від користувача створювати складний і більш безпечний пароль – умовні "1234567890" підійдуть і будуть прийняті системою. Натомість софт 2023 року вже вимагає придумати щось більш складне з використанням різних символів", – підкреслює експерт "Лабораторії цифрової безпеки" Іван Антонюк.

Dahua, 2019. Коли фахівці підключили цю камеру, вона автоматично почала надсилати зашифровану інформацію, зокрема, свої реєстраційні дані, а також логін і пароль користувача на сервери, які контролює Dahua. В цьому випадку інформація йде на сервери, як ми бачимо, у Німеччині. Також через сервери йде і відеопотік.

"Як вдалось встановити під час експерименту, це – сервери Easy4ipcloud, які належать американській Zenlayer та китайській uCloud і знаходяться у Німеччині. Відповідно, орендує ці сервери виробник – китайська Dahua", - розповіли у розслідуванні.

Крім того, фахівці перевірили, що при під'єднанні камери до телефону, вона автоматично починає надсилати зашифровану інформацію, а саме: свої реєстраційні дані, а також логін і пароль користувача на сервери, які контролює Dahua.

Як коментує ситуацію виконавчий директор "Лабораторії комп’ютерної криміналістики" Сергій Денисенко, "в цьому випадку інформація йде на сервери, як ми бачимо, у Німеччині. Також через сервери йде і відеопотік".

Нагадаємо, раніше також стало відомо, що спецслужби Росії могли роками отримували відео з камер спостереження по всій Україні, які працюють на російському програмному забезпеченні TRASSIR і відправляють дані на сервер у Москві.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
У курортному селищі Ворохта у Карпатах люди перекрили дорогу і заблокували роботу ТЦК
04 липня 2024, 16:29
У Силах оборони повідомили про спробу прориву російської ДРГ на Харківщині
04 липня 2024, 16:11
На шахті у Кіровоградській області загинув гірник
04 липня 2024, 15:41
В Івано-Франківську пасажир маршрутки побив на блокпості працівника ТЦК
04 липня 2024, 15:33
На Житомирщині мікроавтобус злетів у кювет та перекинувся: постраждала дитина
04 липня 2024, 15:15
Хотів розібрати "Шахед" болгаркою: на Одещині загинув 15-річний хлопець
04 липня 2024, 15:12
СБУ ідентифікувала російського офіцера, який віддав наказ вдарити по музею Сковороди на Харківщині
04 липня 2024, 15:06
На Донеччині 280 гірників застрягли під землею через знеструмлення шахти
04 липня 2024, 14:50
У Києві викрили двох колишніх працівників Червоного Хреста на масштабному розкраданні гуманітарки
04 липня 2024, 14:44
В Укренерго спростували фейк про "зональні" відключення світла
04 липня 2024, 14:20