UA | RU
24 січня 2024, 18:02

Падіння Іл-76: в ГУР наразі немає інформації, хто саме перебував на борту літака

фото: armyinform

Україна та Росія дійсно готували на сьогодні, 24 січня, обмін полоненими. Однак після падіння літаку Іл-76 під Бєлгородом обмін не відбувся

Про це йдеться у заяві ГУР МОУ щодо падіння під Бєлгородом літака Іл-76 і заяв РФ про те, що на борту були українські військовополонені, передає RegioNews.

У ГУР підтвердили, що на 24 січня був запланований обмін полоненими, але він не відбувся. За твердженням російської сторони, це сталося внаслідок збиття російського літака Іл-76, який буцімто перевозив українських полонених.

"Наразі ми не маємо достовірної та вичерпної інформації з приводу того, хто саме перебував на борту літака та в якій кількості”, – повідомили у відомстві.

У розвідці наголосили, що Україна виконала всі домовленості для підготовки обміну. Російських полонених військовослужбовців було вчасно доставлено на обумовлену точку для обміну, де вони перебували у безпеці.

"Безпеку ж наших захисників, згідно домовленостей, повинна була забезпечити російська сторона. Водночас, українську сторону не було поставлено до відома про необхідність забезпечення безпеки повітряного простору в районі міста Бєлгород у визначений період часу, як неодноразово робилось в минулому”, – йдеться у заяві.

Україна також не була проінформована про кількість транспортних засобів, маршрути та форми доставки полонених. Відомо, що доставка полонених відбувається як авіаційним, так і залізничним і автомобільним транспортом.

"Це може свідчити про навмисні дії Росіі, направлені на створення загрози життю та безпеки полонених. Посадка транспортного літака в 30-кілометровій зоні ведення бойових дій не може бути безпечною і в будь-якому разі має обговорюватися обома сторонами, адже в іншому випадку це наражає на небезпеку весь процес обміну”, – пояснили у ГУР.

Нагадаємо, 24 січня у Бєлгородській області Росії сталася авіакатастрофа - упав військовий транспортний літак Іл-76. Інформацію про падіння літака підтвердив губернатор Бєлгородської області Росії В'ячеслав Гладков. Він повідомив про "подію" у регіоні та заявив, що виїхав на місце. У мережі з'явилося відео падіння літака.

Згодом у Міноборони України відреагували на падіння військового Іл-76: ведуться розслідування, інформацію щодо можливих обставин катастрофи ще з’ясовують.

Генштаб ЗСУ також зробив заяву на тлі падіння Іл-76 під Бєлгородом.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
Експосадовця Вінницької ОВА судитимуть за хабар за дозвіл на виїзд з України
03 липня 2024, 06:12
На кар’єрі на Вінниччині втопилася дівчина
03 липня 2024, 05:00
Що робити, якщо людина впала на колії у метро — інструкція від Київського метрополітену
03 липня 2024, 04:23
У ставках на Житомирщині потонули юнак і чоловік
03 липня 2024, 03:40
До України намагались незаконно завезти брендовий одяг та взуття на 6,7 млн грн
03 липня 2024, 03:12
На Миколаївщині чоловік упав у 4-метровий колодязь
03 липня 2024, 02:45
Росіяни атакують Харків: місто під ударом
03 липня 2024, 02:10
Прикордонники завдали серію прицільних ударів по позиціях окупантів у Серебрянському лісі
03 липня 2024, 01:54
Обладнав нішу в мікроавтобусі: житель Закарпаття намагався вивезти за кордон 20 тисяч пачок сигарет і двох ухилянтів
03 липня 2024, 00:18
Водій, який збив у Полтаві 16-річну дівчину на переході, відбувся умовним покаранням
02 липня 2024, 23:49