UA | RU
14 січня 2024, 18:03

Законопроєкт про мобілізацію: у Раді анонсували зміни для людей з інвалідністю

фото: facebook.com/OOTCKSP

Нова редакція законопроєкту про мобілізацію міститиме перелік конкретних захворювань, через які людина не може бути мобілізована. Від старої системи із групами інвалідності відмовляться

Про це сказала в ефірі телемарафону народна депутатка Олена Мошенець, передає RegioNews з посиланням на УНІАН.

Вона зауважила, що поки є лише усні домовленості щодо нового тексту законопроєкту, але висловила сподівання, що саме це буде в основі нового проєкту.

"Принаймні на вчорашній вечір він не був зареєстрований, хоча вже наступного тижня ми як парламентарі дуже хочемо його бачити в комітетах і в сесійній залі принаймні на першому читанні", - зазначила нардепка.

За словами Мошенець, при роботі над новою редакцією законопроєкту, величезна увага була приділена питанню людей з інвалідністю.

"Як на мене, були дуже суттєві зрушення, тому що останній варіант (законопроєкту), про який я чула, передбачає не групи інвалідності, а визначені конкретні захворювання, які дадуть можливість мати або відстрочку від мобілізації, або не бути мобілізованим. Це стосується не лише самих військовозобов'язаних, а й членів їхніх сімей", - сказала вона.

Необхідність цих новацій Мошенець пояснила тим, що, наприклад, третя група інвалідності включає різні захворювання, деякі з яких дають змогу виконувати певні військові обов’язки. Хоча є й такі хвороби, з якими в жодному разі не можна йти в армію, наприклад, з туберкульозом.

"Кожен, хто потрапляє на захист України, незалежно, чи це буде тил, чи більш передові лінії, там не має створюватись проблем через те, що людина має ті чи інші захворювання, які потребують постійного лікування. І це буде враховано. Точно, що над цим працює профільне міністерство", - зазначила нардеп.

Нардеп зазначила, що всі комітети Верховної Ради вже готові розглянути текст нового проєкту і передати на голосування до сесійної зали.

"Я сподіваюсь, що це станеться наступного тижня", - резюмувала Мошенець.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що законопроєкт щодо зміни правил мобілізації, військового обліку та служби, який уряд вніс у Верховну Раду, повертають назад на доопрацювання.

Також відомо, що Кабінет міністрів зібрався позапланово 11 січня та відкликав свій законопроєкт №10378 щодо вдосконалення мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що відомство вже підготувало нову редакцію законопроєкту про мобілізацію. Найближчим часом оновлений документ відправлять на погодження Кабінету міністрів.

27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
У ставку на Київщині виявили тіло жінки
30 вересня 2024, 03:00
За тиждень російська армія втратила понад 9000 солдат і більше 2000 одиниць військової техніки
30 вересня 2024, 01:30
Підготовка наступу на Запоріжжя чи терор...
29 вересня 2024, 19:30
Росіяни атакували дронами залізничний вокзал на Сумщині: поранені працівники
29 вересня 2024, 18:22
Сили оборони уразили російський військовий арсенал "Котлубань" з іранськими ракетами
29 вересня 2024, 17:35
За тиждень у Харкові народилося понад 50 малюків
29 вересня 2024, 16:55
Найближчим часом Буданов може залишити посаду очільника ГУР, – ЗМІ
29 вересня 2024, 16:18
Залізничники відновили рух поїздів на головній станції Запоріжжя
29 вересня 2024, 15:44
Росіяни атакували Донеччину авіабомбами і ракетами: є жертви та поранені
29 вересня 2024, 15:11
Удар по Запоріжжю: кількість потерпілих зросла до 16, серед них – діти
29 вересня 2024, 14:45