UA | RU
21 листопада 2023, 13:02

У Міноборони заявили про спробу двох компаній зірвати закупівлі продуктів для ЗСУ

фото: Армія.Inform

Міністерство оборони України проінформувало про спроби двох компаній зірвати закупівлі продуктів харчування для Збройних Сил. Оборонне відомство вже звернулося до правоохоронців із заявою про вчинене кримінальне правопорушення

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на прес-службу Міноборони України.

У міністерстві уточнили, що йдеться про правопорушення, передбачене ч.1 ст. 114-1 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань).

У відомстві розповіли, що оголосили 1 та 2 листопада на платформі електронних закупівель Prozorro про проведення спрощеної закупівлі продуктів харчування для української армії. Лот на купівлю їжі було виставлено в одній із областей.

"Одна компанія-учасниця, яка змагалась за цей лот, з 2016 року взагалі не здійснювала будь-яку фінансово-господарську діяльність, її банківські рахунки були закриті, а документи на підтвердження кваліфікаційних критеріїв - відсутні", - йдеться у заяві.

Також у Міноборони додали, що оскільки серед учасників лотів компанія мала найвищі цінові пропозиції, відомство відхилило цінову пропозицію даної фірми на участь у торгах.

"У відповідь компанія подала до суду та заблокувала процес визначення переможців", - розповіли в міністерстві.

У МОУ такі дії розцінюють як те, що компанія взяла участь у торгах з ціллю зірвати процес своєчасного постачання на перший квартал 2024 року.

"Міноборони вже звернулося до правоохоронців із заявою про вчинене кримінальне правопорушення передбаченого ч.1 ст. 114-1 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань)", - заявили у міністерстві.

Як наголошує заступник голови Міноборони Дмитро Кліменков, закупівлі з харчування у відомстві є відкритими, і "будь-яка компанія може подати пропозиції, але при цьому може не завантажити всі необхідні підтверджуючі документи".

"Вже після аукціону ми розглядаємо документи учасників, якщо вони не відповідають кваліфікаційним вимогам, такий учасник відхиляється. Вже були випадки, коли окремі компанії зловживали принципами відкритості та вдавались до маніпуляцій українським законодавством. Однак, такі судові позови не були успішними", - зауважив представник МОУ.

Він додав, що міністерство реагуватиме на подібні спроби атака на публічні закупівлі для потреб ЗСУ "жорстко" та "в рамках закону".

У Міноборони звернули увагу, що виявили ознаки використання подібної "схеми" і за іншими лотами.

"Деякі учасники закупівель зловживають принципами відкритості та вдаються до маніпуляцій українським законодавством, аби перешкоди проведенню своєчасних закупівель продуктів для армії", - йдеться у заяві.

У МОУ додали, що готують заяви до правоохоронних органів "за усіма випадками, аби зупинити зловживання та своєчасно провести закупівлі в інтересах держави".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що аудит Міноборони виявив порушення в одній із військових частин в Чернігівській області на майже 40 мільйонів гривень. Внаслідок чого розпочато кримінальне провадження.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
Поліція Тернопільщини викрила злочинців, які тримали у неволі 35 людей
02 липня 2024, 21:24
У Львові неповнолітні дівчата побили 9-річного хлопчика — за справу взялася поліція
02 липня 2024, 20:37
На Херсонщині чоловік наступив на російську міну, йому відірвало стопу
02 липня 2024, 20:03
На Харківщині вантажівка підірвалась на російській міні
02 липня 2024, 19:40
Двоє загиблих та семеро поранених: прокуратура повідомила про наслідки нових обстрілів Донеччини
02 липня 2024, 19:32
В Одесі з вікна багатоповерхівки випав чоловік
02 липня 2024, 19:17
Сирський після поїздки на передову розповів про ситуацію на фронті
02 липня 2024, 19:08
Обстріл Нікополя: в ОВА уточнили кількість постраждалих та показали наслідки
02 липня 2024, 18:38
В Укренерго повідомили, в які години відключатимуть світло 3 липня
02 липня 2024, 18:20
Внаслідок російського удару по Харкову отримали поранення жінка та двоє дітей
02 липня 2024, 18:10