UA | RU
21 червня 2023, 15:14

Російському олігарху оголосили підозру: постачав до рф українську сировину для ракет

Фото: СБУ

Служба безпеки України зібрала доказову базу на підсанкційного російського олігарха Михайла Шелкова, який причетний до прихованого постачання української титанової сировини в росію, де з неї робили ракети "Калібр"

Як інформує RegioNews, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Зазначається, що для цього він використовував підконтрольне йому ТОВ "Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат" у Дніпропетровській області.

"Рідкісні мінерали з родовищ української компанії є незамінними компонентами для виробництва високоякісного титану. Саме їх Шелков постачав до РФ на замовлення підприємств російського ВПК. Серед них – виробники крилатих ракет "Калібр", бойових літаків МіГ-35 та СУ-35, а також вертольотів Ка-52", – йдеться у повідомленні.

На початку лютого Демурінський ГЗК передали у державну власність України.

Як встановило слідство, Шелков приховано став бенефіціарним власником української видобувної компанії ще до початку повномасштабного вторгнення РФ.

Фактичне управління підприємством здійснював через російського монополіста з виробництва титану ПАТ "Корпорація ВСМПО-АВІСМА", яка входить до структури найбільших виробників озброєнь для окупаційних угруповань РФ.

Як додали в СБУ, Шелков хотів приховати своє відношення до промислових активів у нашій державі для уникнення санкцій. Для цього намагався передати формальне управління українським підприємством підконтрольній комерційній структурі на Дніпропетровщині. Утім, правоохоронці викрили оборудку та ініціювали передачу 100% російського майна в дохід України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Шелкову та його спільнику Федосеєву про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України – фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

Оскільки фігуранти перебувають на території росії, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Нагадаємо, раніше російському пропагандисту та ідеологу "русского мира" Олександру Дугіну оголосили підозру" за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та публічні заклики до геноциду.

27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...