UA | RU
16 червня 2021, 13:57

Судді ВАКС через суд повертають доплати, урізані через карантин

Фото з відкритих джерел

11 суддів Вищого антикорупційного суду звернулися з позовами про стягнення недоотриманої суддівської винагороди за період карантину. Деякі з них вже виграли суди

Про це повідомляє "Судовий репортер" з посиланням на дані порталу "Судова влада", передає RegioNews.

Позови подали судді ВАКС: Віталій Дубас, Олег Коліуш, Віра Михайленко, Олексій Кравчук, Оксана Олійник, Сергій Мойсак, Олег Ткаченко, Леся Федорак, Олег Федоров, Тимур Хамзін і Катерина Широка.

При цьому половина з них вже встигли отримати рішення на свою користь (судді Мойсак, Дубас, Федорак, Широка, Олійник, Федоров).

За інформацією порталу, у більшості випадків суди не конкретизували суму, яку повинні їм доплатити, а тільки зобов'язували Вищий антикорсуд нарахувати і виплатити суддівську винагороду за період з 18 квітня 2020-го по 27 серпня 2020 року без обмежень.

Однак були ті, хто вказував чітку суму. Так, суддя Широка запросила повернути їй недоотриману суддівську винагороду - 307 612 грн. У березні цього року Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов судді повністю і постановив стягнути кошти з Вищого антикорупційного суду. Рішення підтримала апеляція і воно набуло чинності, - пише видання.

При цьому, якщо судити з декларації судді, то за рік вона отримала 1,84 млн грн заробітної плати. Тобто, навіть з урахуванням карантину у середньому - 153 000 гривен в місяць.

Як повідомлялося, 29 квітня 2020-го зарплати на держпідприємствах обмежили, у Кабміні заявили, що топ-чиновники мають затягти паски.

Та вже 29 серпня суд визнав незаконним обмеження зарплат чиновників під час карантину. Також були скасовані відповідні зміни до державного бюджету.

У вересні прем'єр Денис Шмигаль озвучив рішення, що міністри отримуватимуть обмежені зарплати, попри рішення КСУ.

2 жовтня 2020-го Зеленський зняв обмеження на розмір зарплат у державних компаніях, оскільки раніше Конституційний суд визнав незаконним обмеження зарплат.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...