UA | RU
10 вересня 2020, 17:20

У Зеленського пояснили зрив "інспекції" позицій ЗСУ під Шумами

Це сталося через бойовиків
Це сталося через бойовиків
Facebook

Вранці, 10 вересня, росіяни зажадали зміни формату патрулювання та висунули нові вимоги Україні. Саме через це була скасована інспекція позицій ЗСУ під Шумами, що на Донбасі.

Як повідомляє RegioNews, про це йдеться в заяві Офісу президента України.

"Як ми й передбачали, представники незаконних збройних формувань в ОРДЛО не очікували конструктивної позиції України. Віра у власну пропаганду та відірваність від реальності заважає їм адекватно оцінювати події, що відбуваються" - повідомили в ОП.

Зазначається, що станом на ранок сьогоднішнього дня отримали від них низку вимог, що суперечать одна одній, спотворюють характер домовленостей про режим припинення вогню та ще більше принижують ОБСЄ як авторитетного та об’єктивного посередника.

"Саме тому погодженого в межах безпекової підгрупи ТКГ виключно "одноразового інспектування" виключно однієї точки не відбудеться. У зв’язку з постійною зміною запитів російської сторони", - повідомляється в заяві.

В ОПУ наголосили, що ОБСЄ неодноразово підтверджувала, що українська сторона жодним чином не порушувала умов режиму припинення вогню на Донбасі.

"Констатуємо, що представники незаконних збройних формувань демонструють наявність у них зовсім іншої мети, а саме – піару замість миру", - повідомили в Офісі президента.

У відомстві президента заявили, що українська сторона "з доброї волі та для остаточного підтвердження своєї чесності погодилася на те, щоб представник ОБСЄ в присутності представників сторін на лінії розмежування зафіксував факт відсутності будь-яких порушень домовленостей щодо режиму припинення вогню з боку України".

"Українська сторона, відповідно, звернулася з пропозицією дзеркально подивитися й на райони розташування незаконних збройних формувань ОРДЛО, у яких моніторингова місія дійсно фіксувала факти наявності порушень. Однак адекватної відповіді ми не отримали", - зауважили в ОП.

Там поінформували, що апропонований формат передбачав технічний характер таких дій, а саме: у цивільному одязі, без одіозних представників. Суто технічна процедура.

"Однак на сьогодні це неможливо з об’єктивних причин. Ключова з яких – відсутність порушень з нашого боку. Карантинні обмеження також впливають на деталі того, як могло б відбутися інспектування в районі Шумів", - наголосили в ОПУ.

Наголошується, що враховуючи все це – фактичну відмову Росії та представників незаконних збройних формувань в ОРДЛО дотримуватися досягнутих домовленостей і працювати на основі здорового глузду заради підтвердження правдивих фактів щодо ситуації на лінії розмежування – констатуємо, що інспекція в районі Шумів Донецької області наразі не може бути проведена.

Нагадаємо, 9 вересня відбулася зустріч ТКГ у відеоформаті. Сторони узгодили "інспектування" українських позицій поблизу населеного пункту Шуми Донецької області. Питання логістики і гарантії безпеки повинна забезпечити Україна.

Згодом ЗМІ повідомили, що "інспекція" під Шумами сьогодні не відбудеться.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
В полі на Вінниччині знайшли уламки ударного дрона, збитого силами ППО
05 липня 2024, 00:16
У Повітряних силах пояснили, чому Росія стала рідше обстрілювати Київ
04 липня 2024, 23:44
Росіяни погрожують депортацією українцям на окупованих територіях, які не отримали паспорт РФ
04 липня 2024, 22:24
Ракетний удар по Одещині — загинула людина, семеро поранених
04 липня 2024, 21:23
Внаслідок обстрілів Харківщини загинули дві жінки
04 липня 2024, 20:50
Після скандалу з ТЦК працівники одеської "швидкої" отримають бронювання від мобілізації
04 липня 2024, 20:21
Якою буде ситуація з відключеннями світла взимку — експерт навів три сценарії
04 липня 2024, 19:52
Дніпропетровська ОВА показала наслідки нових обстрілів: росіяни били дронами і артилерією
04 липня 2024, 19:14
Масштабна пожежа у Подільському районі Києва — стало відомо про постраждалого
04 липня 2024, 19:01
Мільйон доларів за посаду — правоохоронці викрили масштабну корупцію на митниці
04 липня 2024, 18:43