UA | RU
27 квітня 2024, 01:14

На Полтавщині суд визнав ухилянтом сімейного лікаря: проігнорував "бойову” повістку

фото: pixabay

Після проходження ВЛК лікарю вручили "бойову повістку", однак він її проігнорував. Суд визнав медика винним в ухиленні від служби, призначивши йому 3 роки тюрми

Про це повідомляє Главком, передає RegioNews.

За даними з судового реєстру, сімейний лікар працює в КП "Лубенський міський центр первинної медико-санітарної допомоги”. У грудні минулого року чоловік пройшов ВЛК, яка визнала його придатним до військової служби. У січні ТЦК вручило йому "бойову” повістку, що передбачає відправку до війська. Однак медик проігнорував виклик і без поважних причин не прибув на збір.

У суді чоловік вину визнав. Він пояснив, що проігнорував виклик на службу через те, що не має сім’ї і нікому буде доглядати за його будинком. Також додав, що працює сімейним лікарем і якщо його мобілізують, то пацієнти підпишуть декларації з іншими лікарями.

Суд визнав лікаря винним в ухиленні від мобілізації, однак не взяв до увагу позицію прокурора, який просив зарахувати щире каяття чоловіка як пом’якшувальну обставину. На думку суду, обвинувачений не шкодує про вчинене, не бажає виправити ситуацію, що склалася.

"У період воєнного стану під час військової агресії ворога, усвідомлюючи особливу важливість перебування лікарів у складі ЗСУ, відкрито відмовився виконати, передбачений статті 65 Конституції обов’язок щодо захисту Вітчизни… виправдовуючи таку позицію небажанням залишати будинок та побоюваннями втратити пацієнтів”, – сказано у вироку.

Окремо суд наголосив, що не може застосувати до лікаря умовний термін покарання, бо це створить в інших військовозобов’язаних "впевненість у безкарності за відмову від виконання конституційного обов'язку пов'язаного із захистом Батьківщини”.

Таким чином медику призначили 3 роки позбавлення волі. Він ще може оскаржити вирок в апеляційному суді.

Нагадаємо, раніше у Полтавській області до 3 років позбавлення волі засудили жителя Харкова, який отримав повістку та почав зловживати алкоголем і уникати мобілізації.

Також повідомлялося, що Зіньківський райсуд Полтавської області виправдав ухилянта, який отримав кілька повісток. Суд визнав його невинним і незвично обґрунтував своє рішення на 35 сторінках.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності