UA | RU
02 вересня 2021, 08:32

Підсумки зустрічі Зеленського з Байденом: говорили про Крим, деокупацію та стратегічне партнерство

Фото: з відкритих джерел

Офіційна зустріч президента України Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена тривала близько двох годин. За результатами зустрічі країни опублікували заяву про стратегічне партнерство, у якій йдеться, зокрема, про протидію російській агресії

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на сайт президента та результати брифінгу для журналістів після зустрічі президентів.

Так, президент Зеленський заявив, що довго говорив з Джо Байденом про Крим та Кримську платформу.

Багато разів звучало слово Крим. Починаючи від компліментарних речей про Кримську платформу. Багато разів говорили про Крим, тому що питання складне. Щодо деокупації, питання полонених", - заявив він.

Крім того, Зеленський запропонував Байдену участь у форматі переговорів із врегулювання ситуації на сході України на рівні президентів. Президент дав зрозуміти, що йдеться про новий формат переговорів, відмінний від "Нормандії".

"Щодо Донбасу, я запропонував імплементацію нового формату на рівні президентів, - сказав він. - Це нова пропозиція для США, і вони будуть думати, який формат обрати".

Також Україна і США опублікували спільну заяву, що стосується стратегічного партнерства. У ній йдеться про протидію російській агресії, підтримку євроатлантичних прагнень України та "Північний потік-2".

Зокрема, у заяві вказано, що Україна й США активізують Комісію стратегічного партнерства, засідання якої відбудеться восени у Вашингтоні. США окреслили підтримку Кримської платформи та зазначили, що ніколи не визнають анексії Криму.

В оборонній сфері Сполучені Штати нададуть Україні допомогу у розмірі 60 млн доларів, що включає бронебійні системи "Джавелін" та інше оборонне летальне й нелетальне обладнання.

Окрім того, передбачено надання Україні додаткової допомоги у розмірі 12,8 млн доларів для боротьби з коронавірусом, а також 45 млн доларів гуманітарної допомоги.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський передав президенту США Джозефу Байдену список з 450 імен українських полонених на тимчасово окупованих територіях і в Росії.

Повідомлялося, що Зеленський у США представив план трансформації України.

Також Сполучені Штати пообіцяли виділити до 60 мільйонів доларів військової допомоги Україні.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
На Одещині правоохоронець заробляв на переправлянні ухилянтів через кордон
05 липня 2024, 05:00
На Київщині жінка скинула з залізничного мосту собаку
05 липня 2024, 04:16
Удар по газовій інфраструктурі Полтавщини: загинув працівник, троє людей постраждали
05 липня 2024, 03:45
На Донеччині Сили оборони уразили гаубиці та техніку росіян
05 липня 2024, 03:00
Житель Кривого Рогу намагався вбити сокирою власну матір
05 липня 2024, 02:11
На Буковині викрили жінку, яка за 6 тисяч доларів мала переправити українця до Румунії
05 липня 2024, 01:45
На Полтавщині швидкісний потяг на смерть збив жінку
05 липня 2024, 01:18
Росіяни скинули вибухівку з дрона на цивільних у Херсоні: поранені двоє людей
05 липня 2024, 01:00
На Київщині судитимуть 61-річного чоловіка за секс з неповнолітньою дівчиною
05 липня 2024, 00:50
В полі на Вінниччині знайшли уламки ударного дрона, збитого силами ППО
05 липня 2024, 00:16