UA | RU
10 червня 2021, 18:15

Харківський окружний адмінсуд скасував перейменування проспекту Григоренка на честь маршала Жукова утретє

Фото з відкритих джерел

Харківський окружний адміністративний суд частково задовольнив адміністративні позови до міськради про визнання протиправним і скасування рішення, що передбачає повернення проспекту Петра Григоренка імені радянського маршала Георгія Жукова

Рішення про це оголошено сьогодні в суді, передає RegioNews з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Визнати протиправним і нечинним пункт 1 рішення Харківської міськради від 24.02.2021 "Про увічнення історичної пам'яті осіб, які брали участь у звільненні від окупантів України". В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити, - йдеться в резолютивній частині рішення, оголошеній у четвер суддею Катериною Севастьяненко.

Повний текст рішення буде складено впродовж 10 днів. На нього може бути подана апеляція.

Ми оскаржували все рішення в цілому, але, власне, перейменування стосувалося тільки п. 1 цього рішення, решта пунктів мали більше технічний характер ... Те, що стосується перейменування, суд рішення в цій частині скасував, - пояснив журналістам один із позивачів, депутат Харківської міськради Ігор Черняк.

Також повідомляється, що в суд не з'явилися юристи Харківської міської ради, незважаючи на неодноразові обіцянки в.о. мера Харкова Ігоря Терехова зберегти проспект Жукова.

Суд скасовує перейменування проспекту Петра Григоренка на честь маршала Жукова утретє.

Нагадаємо, 19 червня 2019-го Харківська міська рада проголосувала за повернення імені маршала Жукова проспекту Григоренка. 20 червня рішення офіційно оприлюднили. Із заявою до поліції після рішення міськради звернувся депутат міської ради Ігор Черняк. Український інститут національної пам’яті в свою чергу звернувся до ГПУ.

Пізніше мерія програла суди про перейменування проспекту та організувала громадське обговорення для перейменування.

18 грудня 2019-го мер Харкова Геннадій Кернес заявив, що міськрада в судовому порядку відстоюватиме право назвати проспект Григоренка на честь Жукова. Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Харківської міськради та зобов’язав Кабінет міністрів затвердити Єдиний національний реєстр пам'яток Другої світової війни 1939-1945 років.

У харківській мерії вважають, що таке рішення дозволить, зокрема, "увічнити перемогу над нацизмом у Другій світовій війні".

Як повідомлялося, 26 лютого депутати Харківської міськради перейменували проспект Григоренка на честь Жукова.

Натомість Інститут нацпам’яті назвав незаконним перейменування проспекту в Харкові. Рішення Харківської міської ради щодо перейменування проспекту Петра Григоренка на маршала Жукова є незаконним і не сприяє консолідації суспільства.

Пізніше, 10 травня в. о. міського голови Харкова Ігор Терехов заявив, що в місті та в подальшому будуть існувати пам'ятник маршалу Георгію Жукову і проспект його імені. "Я хочу, щоб всі харків'яни знали, що в місті Харкові стояв, стоїть і буде стояти пам'ятник Георгію Жукову, проспект буде і надалі мати ім'я великого маршала Перемоги", - сказав Терехов. Він також запевнив, що в Харкові відзначати День перемоги саме 9 травня.

Ігор Черняк поіронізував з приводу обіцянки Терехова зберегти пам'ятник Жукову: "А то Добкін нападе!"

Також експерт зазначив, що Терехов давно міг повернути проспекту ім'я Жукова, але вважає за краще маніпулювати харків'янами. Ігор Терехов на темі маршала Жукова заграє з електоратом, але не збирається виконувати свої обіцянки.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
Дніпропетровська ОВА показала наслідки нових обстрілів: росіяни били дронами і артилерією
04 липня 2024, 19:14
Масштабна пожежа у Подільському районі Києва — стало відомо про постраждалого
04 липня 2024, 19:01
Мільйон доларів за посаду — правоохоронці викрили масштабну корупцію на митниці
04 липня 2024, 18:43
На Житомирщині легковик зіткнувся з вантажівкою: серед постраждалих 4-річний хлопчик
04 липня 2024, 18:30
Протест проти ТЦК у Ворохті — в Івано-Франківському військкоматі прокоментували ситуацію
04 липня 2024, 18:21
Відключення світла 5 липня: графіки будуть діяти впродовж всієї доби
04 липня 2024, 18:09
Уже 2 мільйони українців оновили свої дані у застосунку Резерв+, — Міноборони
04 липня 2024, 17:53
На Полтавщині вантажівка злетіла з дороги в річку, водій загинув
04 липня 2024, 17:20
П'яний чоловік на Київщині побив охоронця ферми та викрав вантажівку з зерном
04 липня 2024, 17:12
Росіяни скинули КАБ на село під Харковом: є жертва та постраждалий
04 липня 2024, 17:00