UA | RU
25 травня 2021, 15:28

У Харкові регіональний статус російської мови скасували через суд

Фото: із відкритих джерел

Харківський окружний адміністративний суд визнав недійсним рішення міської ради про надання російській мові статусу регіональної

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна”, передає RegioNews.

Відомо, що позов подав виконувач обов'язки керівника місцевої прокуратури №1.

Він вимагав визнати протиправним та недійсним рішення міської ради Харкова, яке надавало російській мові статус регіональної в місті. Суд задовольнив ці вимоги.

Визнати протиправним та нечинним з 28.02.2018 рішення Харківської міської ради "Про реалізацію положень закону України "Про засади державної мовної політики у місті Харкові" №788/12 від 20.08.2012", - йдеться в рішенні судді Анастасії Мороко.

Також відомо, що рішення суду можна оскаржити в апеляції упродовж 30 днів. Воно набирає законної сили після закінчення терміну подання апеляційної скарги усіма учасниками справи.

Довідка: 10 серпня 2012 року набув чинності закон "Про засади державної мовної політики".

Вже 20 серпня 2012 року Харківська міська рада надала російській мові статус регіональної в місті. Тоді під час позачергової сесії за це рішення проголосували всі 76 зареєстрованих для голосування депутатів. Представники опозиції проігнорували участь у цьому голосуванні.

Крім того, 30 серпня слідом за міськрадою депутати Харківської облради також присвоїли російській мові статус регіональної. За рішення проголосували 98 депутатів. На той момент міським головою Харкова був Геннадій Кернес, а головою ОДА – Михайло Добкін.

Головною причиною введення російської мови як регіональної було те, що в Харкові проживають представники понад 100 національностей, крім того, станом на 2001 рік чисельність російськомовних харків'ян склала 954 тис.901 чол. (65,9% жителів міста).

При цьому заявлялося, що державною мовою в регіоні залишається українська, впровадження ж російської в якості регіональної мови сприятиме реалізації інтересів російськомовних харків'ян.

28 Лютого 2018 року Конституційний Суд визнав закон "Про засади державної мовної політики" таким, що не відповідає Конституції України.

У 2018-му році рішення про надання російській мові статусу регіональної в Харківській області було скасовано Харківською облрадою.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що владу Миколаєва закликали позбавити російську мову статусу регіональної.

20 травня у Миколаєві депутати не змогли позбавити російську мову статусу регіональної.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...