UA | RU
29 квітня 2021, 19:07

Суддя, який мав розглядати апеляцію у "справі Плотницького" в Дніпрі, заявив про самовідвід

Суддя пояснив, що не має доступу до держтаємниці
Суддя пояснив, що не має доступу до держтаємниці
Фото з відкритих джерел

У Дніпровському апеляційному суді сьогодні мали розглядати апеляцію на вирок Плотницькому та ще двом ватажкам угруповання «ЛНР» у справі щодо збиття літака Іл-76 в аеропорту Луганська, але суддя заявив про самовідвід.

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на Радіо Свобода.

Суддя Олексій Іванченко, який мав розглядати апеляцію, пояснив, що у нього відсутнє право доступу до державної таємниці, яка може міститися в матеріалах справи.

Колегія суддів задовольнила його самовідвід.

Водночас адвокат потерпілих Віталій Погосян, який представляє інтереси 38 родин, заявив, що підстави для відведення судді – формальні.

Колегія задовольнила самовідвід, не дивлячись на те, що в матеріалах справи немає жодного документа, що містить державну таємницю, – сказав він.

Раніше адвокат Віталій Погосян повідомив, що має намір оскаржити вирок лідерам угруповання "ЛНР" Ігорю Плотницькому, Олександру Гуреєву та Андрію Патрушеву, засудженим за збиття літака Іл-76 та загибелі українських військових, у частині компенсації моральних збитків родинам загиблих. За його словами, суд визнав Плотницького, Патрушева й Гурєєва винними в організації теракту зі збиттям літака й заочно засудив до довічного ув’язнення. Також бойовиків зобов’язали виплатити кожній сім’ї загиблих по 500 тисяч гривень відшкодування.

Віталій Погосян вважає, що оскільки платоспроможність засуджених не підтверджена, компенсацію має виплатити держава Україна.

Це не перший самовідвід судді в цій справі. Раніше, коли її передали до розгляду – спершу до Бабушкінського, а потім до Красногвардійського райсудів Дніпра – про самовідвід заявляло восьмеро суддів. Причини називалися різні, зокрема "необ’єктивність при розподілі справи", "тиск потерпілих", "конфлікт інтересів" тощо.

Нагадаємо, 14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу був збитий літак Іл-76МД. Він загорівся і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої повітрянодесантної бригади і дев’ятеро членів екіпажу. Усі загинули.

Як повідомлялося у справі збиття ІЛ-76, Плотницького та ще двох терористів заочно засудили до довічного ув'язнення. Вирок виніс Красногвардійський районний суд Дніпра.

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
Удари росіян по Сумщині: у поліції показали наслідки нових обстрілів
20 травня 2024, 11:07
Росіяни знищили ракетою пам'ятку архітектури в Ізюмі: оприлюднено фото з місця удару
20 травня 2024, 10:40
Поліція за запитом ТЦК розшукує понад 94 тисячі українців: у яких регіонах найбільше
20 травня 2024, 10:21
Ворог атакує ракетами: по всій Україні тривога, на Полтавщині пролунали вибухи
20 травня 2024, 10:04
В окупованому Луганську прогримів вибух, над містом здіймається дим
20 травня 2024, 09:56
Росіяни на Запоріжжі скинули з дрона вибухівку на рятувальників, які гасили пожежу після обстрілу
20 травня 2024, 09:42
На Буковині судили співробітника ТЦК, який відмовився роздавати повістки та просився на фронт
20 травня 2024, 09:28
Відключення електроенергії 20 травня: кому вимикатимуть світло та у які години
20 травня 2024, 09:08
Корабель та пів сотні артсистем: оновлені дані про втрати ворога у війні
20 травня 2024, 08:44
Вночі українські військові збили майже 30 ворожих дронів: ППО працювала у чотирьох областях
20 травня 2024, 08:19