UA | RU
24 березня 2021, 21:56

Створення ПВК та торгівля з Росією: СБУ затримала агента НАБУ Шевченка і Семена Семенченка

Їм інкримінують організацію не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань
Їм інкримінують організацію не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань
Фото: СБУ

В Службі безпеки України заявили, що агент НАБУ Євген Шевченко спільно із нардепом 8 скликання Семеном Семенченком створив приватну військову компанію і займався постачанням в Україну з Росії військових товарів.

Про це повідомляє пресслужба СБУ, передає RegioNews.

Силовики заявляють, що діяльність "приватної військової компанії” була спрямована на підготовку тяжких злочинів, зокрема, проти основ національної безпеки України.

До складу компанії входило понад 150 осіб, а сама організація діяла під прикриттям охоронних фірм і громадських організацій. Підготовка членів "ПВК” відбувалась на спеціально облаштованій тренувальній базі в Київській області – там проходили бойові вишколи, тренування поводження зі зброєю, навики військових бойових дій. Також частина членів військової компанії навчалася у центрах підготовки за кордоном”, - йдеться в повідомленні.

В СБУ додали, що контроль та координацію діяльності злочинної організації здійснювали 15 громадян України, які вербували потенційних учасників із колишніх військових і працівників правоохоронних органів з досвідом участі у бойових діях.

Організаторами такої діяльності називають колишнього народного депутата Семена Семенченка та позаштатного агента НАБУ Євгена Шевченка.

Окрім створення ПВК, їх підозрюють в організації схеми із ввезення поза митним контролем військових запчастин і товарів подвійного призначення з Російської Федерації, які згодом продавали державним підприємствам оборонної сфери за завищеними цінами.

Працівники СБУ провели близько 80 обшуків в офісах, місцях проживання та тренування фігурантів справи у Києві, Київській і Донецькій областях.

Правоохоронці вилучили:

  • майже 5,5 тисяч набоїв різного калібру;
  • 7 реактивних протитанкових гранат РПГ-26;
  • 4 підствольних гранатомети;
  • ручний кулемет Калашнікова;
  • 2 автоматичні гвинтівки;
  • 3 пістолети та 3 автомати Калашнікова АКС та АКС-74;
  • 7 помпових рушниць;
  • 38 гранатометних пострілів ВОГ-25, 21 гранату (зокрема, Ф-1 та РГД-5);
  • 16 запалів УЗРГМ та 6 тротилових шашок, пластид;
  • пристрій для забезпечення конфіденційних перемовин.

Семенченку, Шевченку та іншим організаторам повідомлено про підозру за статтею 260 Кримінального кодексу (Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань). Вирішується питання щодо обрання їм запобіжних заходів.

Нагадаємо, СБУ провела обшук у агента НАБУ Шевченка, його підозрюють у створенні незаконних збройних формувань.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...