UA | RU
27 жовтня 2020, 13:26

Міністр Чернишов просунув на посаду в.о. голови ДАБІ людину Кудрявцева, - ЗМІ

В ДАБІ можуть повернутися старі корупційні схеми
В ДАБІ можуть повернутися старі корупційні схеми

Колишній голова Державної архітектурно-будівельної інспекції Олексій Кудрявцев зумів поставити на посаду голови ДАБІ свою людину Ірину Король завдяки допомозі Міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова.

Про це пише видання Delo.ua в статті "Людина Кудрявцева: чому призначення Король в ДАБІ може привести до повернення старих схем".

За інформацією автора статті, Ірина Король на 100% є людиною Кудрявцева, оскільки свого часу працювала в ДАБІ "заступником не в кого попало, а у самого Олександра Строкача - правої руки Кудрявцева і людини, яку правдами і неправдами Кудрявцев залишав керувати ДАБІ після свого звільнення в якості виконуючого обов'язки".

Видання нагадує, що Кудрявцев був зі скандалом звільнений з ДАБІ у 2018 році через наявність у нього підробленого диплома Технічного університету Молдови. А за час роботи в інспекції "за Кудрявцевим вже давно закріпилося звання "архітектора корупційних схем" в будівництві".

Знаменита схема "5 доларів за кв метр" при Кудрявцеві перетворилася в схему "20 доларів за кв метр". Також Кудрявцев відзначився і запровадженням системи "Прозора ДАБІ", яка, за його словами, повинна була покінчити з корупційною складовою в будівництві. Однак, як стверджують експерти, Кудрявцев, завдяки цій схемі, призначав "в обласні підрозділи нових людей для виконання планів збору з забудовників", - йдеться в статті.

Видання, посилаючись на джерела в ДАБІ стверджує, що Кудрявцеву "вдалося знайти собі досить впливового союзника. Ним став нинішній міністр громад і територій Олексій Чернишов. Останній має до будівництва найбезпосередніше відношення, оскільки до приходу на державну службу і сам був досить великим забудовником в Харкові та Києві ... Після того, як Президент Володимир Зеленський прийняв рішення реформувати будівельну галузь і ліквідувати ДАБІ як орган Чернишов всіляко намагався саботувати реформу і, якщо не зірвати її зовсім, то максимально загальмувати. У чому його неодноразово звинувачували, в тому числі і народні депутати".

Інтереси Чернишова, як стверджують автори, збіглися з інтересами Кудрявцева, "який через реформи також поступово втрачав вплив на інспекцію. Так що їх взаємовигідний союз не повинен нікого дивувати. Після призначення підконтрольної Кудрявцеву Ірини Король Чернишов і Кудрявцев по суті "сообразили на двоих" і тепер можуть використовувати ДАБІ кожен в своїх інтересах". "Як відновлення контролю над ДАБІ Кудрявцева і Чернишова - людей, кожен з яких явно не зацікавлений в реформі, позначиться на реформу і будівельну галузь в цілому, припустити не важко", - пише видання, припускаючи, що в ДАБІ повернуться ті корупційні схеми, від масштабу яких "у багатьох волосся рухалося на голові".

Нагадаємо, 26 жовтня Кабінет міністрів призначив т.в.о. керівника ДАБІ Ірину Король, яка раніше обіймала посаду заступника директора департаменту та начальника відділу методології та нагляду за видачею дозволів на виконання будівельних робіт департаменту дозвільних процедур ДАБІ.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...