UA | RU
07 жовтня 2020, 22:16

ВАКС пов'язує вибух у дворі суду з справою Мартиненка

У Вищому антикорупційному суді назвали те, що трапилося, тиском на колегію
У Вищому антикорупційному суді назвали те, що трапилося, тиском на колегію

Вибух невідомого предмету у дворі Вищого антикорупційного суду стався на місці, де залишає машину головуюча у справі про збитки компаній "Енергоатом" і "Східний гірничо-збагачувальний комбінат". У цьому провадженні фігурує нардеп Микола Мартиненко.

Про це повідомила прес-служба суду, пише RegioNews.

Вибух на території у дворі Вищого антикорупційного суду, який трапився 1 жовтня, пов'язаний з тиском учасників процесу на колегію суддів у справі про нанесення шкоди компаніям "Енергоатом" і "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", - йдеться в повідомленні.

Основним фігурантом справи є депутат Верховної Ради від "Народного фронту" Микола Мартиненко.

Як стверджують в суді, його адвокати систематично подавали "очевидно безпідставні" заяви і клопотання, неодноразово порушували порядок у судовому засіданні, критикували суддів у ЗМІ, щоб перешкодити процесу. Один з адвокатів ще до завершення розгляду справи наполягає на порушення суддями права на захист та ініціює питання про притягнення суддів до кримінальної відповідальності.

Вибух у дворі ВАКС стався на місці, де зазвичай паркує автомобіль головуюча по справі суддя; цей інцидент став заключним епізодом, який переконав суддів в узгодженому втручання з боку адвокатів", - підкреслили в суді.

За даними НАБУ, Мартиненко, будучи головою комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, організував корупційну схему по заволодінню грошима держпідприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом". Протягом 2008-2012 років "Енергоатом" провів кілька тендерів на закупівлю обладнання, але їх умови, як вважають детективи, були прописані таким чином, що їм відповідав тільки один учасник торгів – чеська компанія Škoda JS. Обладнання "Енергоатому" поставлялося за завищеними на 15-20% цінами, торговельну націнку" під виглядом оплати консультаційних послуг Škoda JS перевела на рахунки панамської компанії Bradcrest. НАБУ вважає, що в результаті цієї схеми Українській державі було завдано збитків у розмірі €6,4 млн.

Мартиненка також підозрюють у заволодінні коштами державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" у розмірі $17,28 млн.

Нагадаємо, в ніч на 1 жовтня 2020 року у внутрішньому дворі Вищого антикорупційного суду вибухнув невідомий предмет, в результаті вибуху було пошкоджено фасад будівлі. За фактом події відкрито провадження за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

31 травня 2024
Чи варто бігти до обмінників: що відбувається з курсом долара і чи впаде він назад
Останні два тижні виявилися досить турбулентними для української гривні. Якщо в середині травня долар можна було придбати менш ніж за 40 грн, то зараз він коштує мінімум 41 грн і є ще тенденція до под...
24 травня 2024
Шалені черги в ТЦК, блокпости у містах і Резерв+: як минув перший тиждень з новим законом про мобілізацію
З 18 травня 2024 року почав діяти закон про посилення мобілізації, і тепер усі без виключення військовозобов’язані мають оновити свої військово-облікові дані, якщо досі цього не зробили. Фактично "поз...
17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
На Тернопільщині перекинувся бензовоз із 30 тоннами дизпалива
03 червня 2024, 03:20
На Харківщині прикордонники знищили особовий склад російської армії
03 червня 2024, 02:10
Графіки відключень електрики 3 червня діятимуть цілодобово, — Укренерго
03 червня 2024, 01:15
У ВМС спростували російські фейки про "знищення" кораблів та катерів ЗСУ
02 червня 2024, 19:05
Росія поширює ІПСО про конфлікти цивільних із поліцією та ТЦК, — Сухопутні війська
02 червня 2024, 18:03
На Дніпропетровщині ППО знищила російський розвідувальний дрон
02 червня 2024, 17:10
У метро Києва змінюють графік руху поїздів: деталі
02 червня 2024, 16:25
На Сумщині росіяни вдарили ракетами по об'єктам інфраструктури, — ОВА
02 червня 2024, 15:45
На Миколаївщині потонув чоловік, який хотів переплисти озеро
02 червня 2024, 15:10
У Станіславі окупанти обстріляли ліцей, соціальну пральню та житлові будинки, — ОВА
02 червня 2024, 14:31