UA | RU
01 жовтня 2020, 18:48

Фінзвіти до НАЗК за ІІ квартал не подала жодна партія, – "ЧЕСНО"

У "ЧЕСНО” припустили, що найімовірніше, терміни подання звітів змістяться на 2021 рік
У "ЧЕСНО” припустили, що найімовірніше, терміни подання звітів змістяться на 2021 рік
Фото з відкритих джерел

Жодна з представлених у Верховній Раді партій не подала до Національного агентства з питань запобігання корупції фінансового звіту за ІІ квартал 2020 року, а “Слуга народу” цьогоріч узагалі не подавала фінзвітів.

Таку інформацію у НАЗК надали у відповідь на запит руху "ЧЕСНО", інформує RegioNews.

При цьому у "ЧЕСНО” пояснюють, що за звичайних обставин звіти за перший квартал мали бути подані партіями та оприлюднені ще у травні, а за другий квартал – у серпні.

"За даними НАЗК, звіти за І квартал подали 67% політсил, тоді як за ІІ квартал – 45%. Формально партії нічого не порушують, адже в березні парламент ухвалив зміни до законодавства, спрямовані на боротьбу з наслідками поширення коронавірусу. Окрім іншого, партіям дозволили подавати звіти впродовж 40 днів після офіційного завершення карантину”, – йдеться у повідомленні.

Як зауважили в НАЗК, востаннє уряд продовжив карантин до 31 жовтня.

"Враховуючи зазначене та за умови, якщо дію зазначених заходів не буде продовжено, то останнім днем строку подання звітів за I, II та III квартали 2020 року буде 10.12.2020 включно”, – уточнюють в агентстві.

Подальше продовження карантину відстрочить і крайню дату подання звітів, тож у "ЧЕСНО” припустили, що найімовірніше, терміни подання звітів змістяться на 2021 рік.

"Зауважимо, що за бажання партії можуть подавати звіти й раніше, однак більшість із них воліє скористатися можливістю відтермінувати подання звітів до завершення виборчої кампанії. Це означає, що напередодні місцевих виборів громадяни не матимуть змоги дізнатися реальні джерела фінансування політичних партій, оскільки, ймовірно, у проміжних фінансових звітах виборчих фондів ми побачимо лише суми переказів з партійного рахунку на виборчий”, – наголошують у громадському русі.

Водночас експерти нагадують, що звіти про дві кампанії 2019 року показали, що вибори виграють завдяки коштам, заведеним переважно через підставних донорів, а політсили не несуть за це ані юридичної, ані електоральної відповідальності. Настання останньої можливе виключно в тому разі, якщо виборці вчасно отримують інформацію про партійних донорів. Під "вчасно” мається на увазі до дня голосування, а не після нього.

Нагадаємо, НАЗК викликало для надання пояснень прокурорів, слідчих і представників 9 партій.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
Катався між вагонами: на Київщині 15-річного підлітка вразило струмом
04 липня 2024, 00:33
Три авіаудари по Харкову: 14 постраждалих, серед них – двотижневе немовля
04 липня 2024, 00:02
На Миколаївщині через пожежу сухої трави знову горіли будинки
03 липня 2024, 22:15
Під Торецьком росіяни атакували евакуаційне авто: поранені парамедики
03 липня 2024, 21:20
У дві та три черги: як 4 липня українцям відключатимуть світло
03 липня 2024, 20:43
На Полтавщині через російську атаку пошкоджені школа та дитсадок, загинула людина
03 липня 2024, 20:05
Ранковий удар по Дніпру: кількість постраждалих зросла до 53
03 липня 2024, 19:31
На Черкащині російська агентка отримала довічне за державну зраду
03 липня 2024, 18:50
У Дніпрі продовжують розбирати конструкції зруйнованої ракетою багатоповерхівки
03 липня 2024, 18:42
На Полтавщині поліція розслідує побиття немовляти
03 липня 2024, 18:14