UA | RU
24 вересня 2020, 14:59

Місцеві вибори 2020: Стало відомо, скільки українців підуть голосувати

Вибори відбудуться 25 жовтня
Вибори відбудуться 25 жовтня

Більшість громадян України готові взяти участь у голосуванні на місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня.

Про це свідчать результати дослідження "Місцеві вибори-2020: електоральні настрої громадян", проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, які презентував аналітик Фонду "Демініціативи" Петро Бурковський, передає RegioNews з посиланням на "Укрінформ".

"Уже зараз, спираючись на дані цього опитування, ми можемо дати відповідь на запитання: будуть вибори чи не будуть? На думку 4 із 5 респондентів, наших співгромадян, вибори будуть. Точно готові взяти участь у них 41% і стільки ж майже - "скоріше готові взяти участь у виборах", - сказав Бурковський.

Не готові або відмовляються брати участь у виборах, згідно з даними опитування, - абсолютна меншість громадян.

Як підкреслив Бурковський, у всіх макрорегіонах України політична мобілізація громадян практично однакова.

"Тобто, якщо раніше ми іноді спостерігали тенденцію, коли в якихось макрорегіонах - десь більше, десь менше, залежно від політичної ситуації, від складу учасників виборів, - коливалася готовність взяти участь у виборах, то зараз на місцевих виборах в усіх макрорегіонах приблизно однаковий рівень політичної мобілізації і готовності брати участь у виборах" – поінформував аналітик.

Соціологи також запитували в респондентів, наскільки чесними, на їхню думку, будуть місцеві вибори.

"Більшість респондентів, більшість наших співгромадян вважають, що вибори будуть чесними, 16% опитаних говорять, що вони взагалі переконані, що ніяких порушень не буде. І трішки більше 40% вважають, що навіть ті дрібні порушення, які будуть, не вплинуть на підсумковий результат", - зазначив Бурковський.

Водночас 23% опитаних припускають можливість серйозних порушень, а 6% українців упевнені, що результати будуть повністю підтасовані.

При цьому, як зазначив Бурковський, у східному макрорегіоні України - Дніпровська, Запорізька, Харківська області та підконтрольні Україні регіони Донецької та Луганської областей - понад 40% людей сумніваються в тому, що вибори будуть чесними.

Наголошується, що загальноукраїнське дослідження проведено Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова 14-19 серпня в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2022 респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, сьогодні в Україні - останній день, коли кандидати в депутати місцевих рад усіх рівнів можуть пройти реєстрацію у виборчих комісіях.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
На Прикарпатті у річці потонув 14-річний хлопчик
01 липня 2024, 10:46
В Одесі неповнолітня дівчина застрелила військового, — ЗМІ
01 липня 2024, 10:24
Росіяни накрили "Ураганами" Українськ на Донеччині — є загиблі та поранені
01 липня 2024, 10:13
СБУ затримала провокаторів, які готували заворушення у Києві на День Конституції
01 липня 2024, 09:57
На Херсонщині внаслідок обстрілу пошкоджена медустанова
01 липня 2024, 09:33
Росіяни завдали авіаудару по селу на Харківщині, частково зруйнований заклад освіти
01 липня 2024, 09:11
Генштаб оновив дані про втрати РФ: скільки окупантів ліквідовано
01 липня 2024, 08:47
На Київщині через ракетну атаку пошкоджена пожежна частина
01 липня 2024, 08:38
Херсонщина: протягом доби під вогнем ворога опинилися 24 населені пункти
01 липня 2024, 08:23
На Київщині внаслідок ракетної атаки РФ пошкоджені житлові будинки, є постраждалі
01 липня 2024, 08:08