UA | RU
16 вересня 2020, 18:44

В Україні понад 100 тисяч осіб змінили виборчу адресу: у яких регіонах найбільше

Найбільше виборчих адрес змінено на Київську область, Київ та Одеську область
Найбільше виборчих адрес змінено на Київську область, Київ та Одеську область

Понад 100 тис. виборців змінили виборчу адресу на місцевих виборах 25 жовтня, більшість - на Київщину та Одещину й місто Київ.

Про це розповів керівник Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександр Стельмах під час пресконференції, повідомляє RegioNews з посиланням на "Укрінформ".

"Із 1 липня 2020 року органами ведення Державного реєстру виборців опрацьовано 105 тис. 290 звернень виборців щодо зміни виборчої адреси, у тому числі 100 тис. 81 звернення було задоволено, що складає 95% від загальної кількості звернень”, - заявив він.

За його словами, 94 тис. 810 звернень, що складає 95% від задоволених звернень, стосувалися зміни виборчої адреси на адресу фактичного місця проживання виборця, відмінного від зареєстрованого.

Стельмах пояснив, що інші 5% складають виборці, які змінили виборчу адресу на своє зареєстроване місце проживання (3302 особи), або які визначили собі виборчу адресу у зв’язку з тим, що у них взагалі не було жодної виборчої адреси (майже 2 тис. осіб).

Керівник Служби розпорядника ДРВ також зазначив, що найбільше виборчих адрес змінено на Київську область — 25 тис. 329 (25% від загальної кількості задоволених звернень), Київ — 15 тис. 341 (15 %), Одеську область — 9 тис. 343 (9 %).

"Одеська область є лідером щодо кількості таких звернень у межах одного регіону. Із 9 тис. 343 звернень 7 тис. 262 виборці, а це 78% змінили виборчу адресу всередині своєї Одеської області”, - поінформував він.

Разом з тим, Стельмах нагадав, що 10 вересня закінчився термін прийому звернень про зміну виборчої адреси на місцевих виборах, проте підкреслив, що на деякі категорії виборців це обмеження не поширюється. "Немає ніяких обмежень - 10 числа не закінчилася подача заяв щодо зміни виборчої адреси для тих виборців, які її не мали, або тих, хто змінює виборчу адресу на зареєстроване місце проживання, це можна робити і зараз”, - уточнив він.

Стельмах додав, що повторно звертатися про зміну виборчої адреси виборцями, які вже її змінили, можна буде лише за рік.

Своєю чергою секретар Центральної виборчої комісії Олена Гатаулліна запевнила, що рішення про спрощення процедури зміни виборчої адреси, ухвалене ЦВК, не є механізмом для можливих впливів на майбутні результати виборів, а спрямоване на реалізацію прав громадян.

"Можливість зманіпулювати окремими особами не є підставою для позбавлення права голосу мільйонів громадян України. Процедури зміни виборчої адреси спрощуються і, як на мене, це є основним завданням і державних органів, зокрема ЦВК, але це не дозволяє виборцям і зловживати своїм правом. Тут важливу роль буде відігравати реагування на повідомлення про такі можливі зловживання, ретельні перевірки правоохоронних органів щодо таких фактів”, - підкреслила вона.

Гатаулліна додала, що ЦВК уже зверталася за фактами активної зміни виборчої адреси, які викликали у комісії певні сумніви, до правоохоронних органів, та не виключила, що у майбутньому теж "проявлятиме активність” у таких випадках.

Раніше у ЦВК розповіли, як буде відбуватися голосування на виборах.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
На Донеччині прикордонники збили зі стрілецької зброї російський "Ланцет"
05 липня 2024, 19:58
Чиновник військової частини на Кіровоградщині закупив на 700 тис. грн неякісних консервів
05 липня 2024, 19:28
Війська Росії обстріляли Дніпропетровщину дронами та артилерією: в лікарню потрапили дві людини
05 липня 2024, 19:13
У які години діятимуть графіки відключення світла 6 липня: інформація від Укренерго
05 липня 2024, 18:52
Керівництво університету в Києві незаконно приватизувало 32 службові квартири
05 липня 2024, 18:38
На Київщині горів приватний будинок: загинула жінка, постраждав чоловік
05 липня 2024, 18:15
У Броварах під Києвом відкрився центр рекрутингу до армії
05 липня 2024, 18:03
Кабмін призначив Умєрову двох нових заступників
05 липня 2024, 17:51
Продавав гранати і набої: у Херсоні затримали торговця зброєю
05 липня 2024, 17:44
П'яний працівник автосервісу влаштував у Львові дві ДТП на машині клієнта, авто згоріло
05 липня 2024, 17:37