UA | RU
28 травня 2020, 10:13

ДБР викликало Порошенка відразу на два допити

Перший – у справі про контрабанду картин, другий стосується плівок Деркача
Перший – у справі про контрабанду картин, другий стосується плівок Деркача
Фото: сторінка Петра Порошенка у Facebook

Державне бюро розслідувань викликало п'ятого президента України Петра Порошенка для допиту в якості свідка за двома кримінальними провадженнями.

Обидва допити призначені на п'ятницю, 29 травня, повідомляє прес-служба ДБР, пише RegioNews.

У зв'язку з неявкою 26 травня 2020 року, відповідно до вимог ст. 133, 135 КПК України Порошенко П. О. повторно викликається в Державне бюро розслідувань для допиту в якості свідка в 11:00 29 травня 2020 року у кримінальному провадженні, в якому досліджуються обставини переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю колекції культурних цінностей, яка складається з 43 картин всесвітньо відомих художників", – написано у повістці, оприлюдненій на сайті ДБР.

Крім цього, Порошенко викликається до ДБР в той же день на 12:00 29 травня для допиту в якості свідка в кримінальному провадженні за "фактом можливого незаконного використання спеціальних технічних засобів отримання інформації, яка може завдати істотної шкоди державним інтересам". Мова може йти про прослуховування і запису в 2015 році розмов Порошенка з тодішнім віце-президентом США Джо Байденом.

Нагадаємо, 26 травня п'ятий президент України, лідер "Європейської Солідарності" Петро Порошенко з дружиною Мариною відкрив у музеї Івана Гончара виставку картин художників з українськими коренями з власної сімейної колекції. Також Петро Порошенко іронічно подякував керівників правоохоронних органів за "прискорення" відкриття виставки.

В той же день Порошенко повинен був прийти на допит в ГБР у справі контрабанди картин, але, за словами адвоката Ігоря Голованя, ні сам Порошенко, ні його дружина повісток не отримували.

Після відкриття виставки приїхали співробітники ДБР і виламали двері в музей, застосувавши силу до журналістів та народних депутатів. Силовики штурмували будівлю музею, не надавши жодних дозвільних документів.

Директор музею Гончара звернувся в поліцію з приводу неправомірних дій працівників ДБР.

"Євросолідарність" вимагає термінового скликання комітетів з інформаційної політики, свободи слова, правоохоронної діяльності з приводу свавілля представників Державного бюро розслідувань в Музеї їм. Івана Гончара.

Ще раніше, 20 травня, стосовно Петра Порошенка відкрили справу про державну зраду за плівки позафракційного депутата Андрія Деркача.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
Впав з висоти: на Полтавщині на підприємстві загинув працівник
01 липня 2024, 11:46
Патрульні затримали у Києві чоловіка, який влаштував стрілянину у дворі багатоповерхівки
01 липня 2024, 11:22
РФ посилює примусову паспортизацію на окупованих територіях, використовуючи тарифи на комуналку
01 липня 2024, 11:05
На Прикарпатті у річці потонув 14-річний хлопчик
01 липня 2024, 10:46
В Одесі неповнолітня дівчина застрелила військового, — ЗМІ
01 липня 2024, 10:24
Росіяни накрили "Ураганами" Українськ на Донеччині — є загиблі та поранені
01 липня 2024, 10:13
СБУ затримала провокаторів, які готували заворушення у Києві на День Конституції
01 липня 2024, 09:57
На Херсонщині внаслідок обстрілу пошкоджена медустанова
01 липня 2024, 09:33
Росіяни завдали авіаудару по селу на Харківщині, частково зруйнований заклад освіти
01 липня 2024, 09:11
Генштаб оновив дані про втрати РФ: скільки окупантів ліквідовано
01 липня 2024, 08:47