UA | RU
22 травня 2020, 09:04

Глава СБУ Баканов виявився керівником іспанської компанії - "Схеми"

Згідно з українським законодавством, голові СБУ заборонено займатися комерційною діяльністю
Згідно з українським законодавством, голові СБУ заборонено займатися комерційною діяльністю
Фото: з відкритих джерел

У голови Служби безпеки України Івана Баканова знайшли зв'язок з іспанською комерційною компанією Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada, в якій він займає керівну посаду.

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на розслідування журналістів проекту "Схеми: корупція в деталях".

Так, згідно українському антикорупційному законодавству, державний службовець не може керувати приватними структурами. Проте, як наголошується в розслідуванні, Іван Баканов з 2015 року займає посаду "administrador único", що означає "одноосібний адміністратор". Таким чином, ця особа має повноваження виконувати всі дії від імені фірми.

Компанія зареєстрована в провінції Жирона з статутним капіталом в 3000 євро. Вона спеціалізується на зведенні будівель і різних операціях з нерухомістю. З відкритих реєстрів неможливо дізнатися, чи діє компанія зараз, оскільки вона не подає річні звіти. Саме це стало причиною того, що фірма в списках податкової інспекції Іспанії значиться як порушник. Компанія також може отримати штрафні санкції від 1200 до 60 тисяч євро - в залежності від розміру статутного капіталу.

За даними "Схем", засновником іспанської фірми є кіпрська компанія Davegra LTD. Останньою володіє Андрій Яковлєв – автор "Студії Квартал-95", керівником якої раніше був президент Володимир Зеленський.

Журналісти також звернулися до Державного реєстру юридичних осіб провінції Жирона, в якій зареєстрована ця компанія. Там запевнили, що фірма діє і не ліквідована. Для припинення діяльності компанія спочатку повинна закрити всі борги.

Іван Баканов особисто відмовився окремо коментувати цю інформацію. Однак, за даними пресслужби СБУ, іспанська компанія, якою керує Баканов, ліквідована.

"На аргумент, що в Державному реєстрі Іспанії ця компанія значиться як не ліквідована, а Іван Баканов досі є її чинним одноосібним адміністратором, в пресслужбі СБУ зазначили, що з цим питанням "будуть розбиратися", - резюмували в сюжеті "Схеми".

Нагадаємо, раніше нардеп від "Слуги народу" Гео Лерос заявив, що справа щодо "плівок Єрмака" глава СБУ Іван Баканов робить "порожнім", а Офіс президента на чолі з Єрмаком перетворився в організоване злочинне угрупування.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
Ракетний удар по Одещині — загинула людина, семеро поранених
04 липня 2024, 21:03
Внаслідок обстрілів Харківщини загинули дві жінки
04 липня 2024, 20:50
Після скандалу з ТЦК працівники одеської "швидкої" отримають бронювання від мобілізації
04 липня 2024, 20:21
Якою буде ситуація з відключеннями світла взимку — експерт навів три сценарії
04 липня 2024, 19:52
Дніпропетровська ОВА показала наслідки нових обстрілів: росіяни били дронами і артилерією
04 липня 2024, 19:14
Масштабна пожежа у Подільському районі Києва — стало відомо про постраждалого
04 липня 2024, 19:01
Мільйон доларів за посаду — правоохоронці викрили масштабну корупцію на митниці
04 липня 2024, 18:43
На Житомирщині легковик зіткнувся з вантажівкою: серед постраждалих 4-річний хлопчик
04 липня 2024, 18:30
Протест проти ТЦК у Ворохті — в Івано-Франківському військкоматі прокоментували ситуацію
04 липня 2024, 18:21
Відключення світла 5 липня: графіки будуть діяти впродовж всієї доби
04 липня 2024, 18:09