UA | RU
17 квітня 2020, 20:39

Фігуранти "плівок Лероса": майбутні держслужбовці мали платити Єрмакам до 900 тис. грн

Фігуранти "плівок Лероса" розповіли, що кандидати на державні посади мали сплачувати до 900 тисяч гривень ніби то за експертизу їхніх проектів у Національному інституті стратегічних досліджень
Фігуранти "плівок Лероса" розповіли, що кандидати на державні посади мали сплачувати до 900 тисяч гривень ніби то за експертизу їхніх проектів у Національному інституті стратегічних досліджень
Фото:youtube

Ця експертиза була необхідна для подальшої участі у конкурсах.

Про це в інтервʼю "Бабелю" розповіли учасники скандалу довкола брата голови Офісу президента Сергій Шумський та Дмитро Штанько, передає RegioNews.

Шумський пояснив, що кандидати на державні посади представляли їм власні проекти, які б вони хотіли реалізовувати після призначення. Життєздатність такого проекту мав підтвердити НІСД (Національний інститут стратегічних досліджень).

"Це був так званий "вхідний квиток". Людям, які давали гроші, як ми вважали, на експертизу та представницькі витрати, Денис казав, що вони прийняті в команду", — сказав Штанько.

За словами Шумського, мова йшла про суми від 150 тисяч до 900 тисяч гривень. "Сума залежала від масштабу проєкту", — пояснив він.

Він також розповів про розподіл завдань у цій схемі.

"Діма (Штанько) шукав людей з проєктами. Мені передавали резюме претендентів, я їх оцінював на предмет токсичності, звʼязків із "злочинною владою", кримінального минулого і так далі. Якщо людина була чиста, я говорив про це Денису, а він зустрічався з людьми та вирішував, чи цікавий проєкт. Якщо цікавий, НІСД мав провести експертизу і визначити, наскільки проєкт життєздатний. Якщо життєздатний, то його автор, за задумом, йшов до Андрія Єрмака — флагмана всієї цієї історії", — зазаначив Шумський.

Раніше повідомлялося, що Державне бюро розслідувань відмовляється надавати журналістам інформацію про допит керівника Офісу президента Андрія Єрмака з торгівлі державними посадами його рідним братом Денисом.

Нагадаємо, 29 березня нардеп від партії "Слуга народу" Гео Лерос оприлюднив відео, на яких нібито брат глави ОП Денис Єрмак обговорює продаж посад в органах влади. Пізніше Лерос відправив у НАБУ звернення проти Єрмака.

31 березня Лерос опублікував документи, в яких Денис Єрмак рекомендує призначити Володимира Купчака в ДП "Енергоатом".

1 квітня Денис Єрмак визнав достовірність і справжність відеозаписів, а до Гео Лероса приїхали представники СБУ, щоб вручити повістки - здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного використання спецтехзасобів негласного отримання інформації для відео-фіксації зустрічей Дениса Єрмака.

3 квітня детективи НАБУ в рамках кримінальної справи, яку відкрила САП за заявою нардепа Гео Лероса, допитали Дениса Єрмака, брата керівника Офісу президента Андрія Єрмака. В цей же день Гео Лероса допитали в ДБР.

Пізніше народний депутат від фракції "Слуга народу" Гео Лерос оприлюднив факти брехні та маніпуляції керівника офісу президента Андрія Єрмака стосовно відкриття кримінальних справ.

08 квітня фігуранти скандальних відеозаписів з братом голови Офісу президента Денисом Єрмаком, Дмитро Штанько і Сергій Шумський, які також проводили співбесіди кандидатів на держпосади написали заяви в Національне антикорупційне бюро.

10 квітня стало відомо, що СБУ і ДБР відмовили народному депутату Володимиру В'ятровичу у відкритті кримінальної справи щодо державної зради другого президента України Леоніда Кучми і голови Офісу президента Андрія Єрмака.

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
На Миколаївщині судитимуть керівників оборонного та комерційного підприємств за розтрату 2 млн грн
19 вересня 2024, 02:32
На Харківщині 10-річна дівчинка впала з недобудови
19 вересня 2024, 01:15
Вбивство на АЗС у Києві: в поліції розповіли подробиці, затриманому загрожує довічне
19 вересня 2024, 00:09
У Львівській політехніці найняли нову викладачку замість Фаріон
18 вересня 2024, 23:52
Побиття військового на Дніпропетровщині: серед нападників був місцевий депутат
18 вересня 2024, 22:41
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло зниклого чоловіка
18 вересня 2024, 21:58
У ГУР попередили українців про небезпеку в ресурсах Telegram
18 вересня 2024, 21:27
Телеграм-канал, який поширював інформацію про теракти у Львові, заблокований, – МВС
18 вересня 2024, 20:43
Ексмер Чернігова просив голову ОВА закрити кримінальні справи проти нього
18 вересня 2024, 20:10
Росіяни з артилерії обстріляли навчальний заклад на Харківщині
18 вересня 2024, 19:45