UA | RU
30 березня 2020, 20:15

Прокурор Божко поскаржився Венедиктовій на Портнова

Прокурор офісу ГПУ Олександр Божко, якому Андрій Портнов погрожував насильством, звернувся до генпрокурора Ірини Венедиктової з клопотанням, у якому просить повідомити адвокату Портнову про підозру за статтями щодо втручання в діяльність працівника правоохоронного органу (ст. 343 ККУ) та погрози насильством щодо такого працівника (ст. 345 ККУ)
Прокурор офісу ГПУ Олександр Божко, якому Андрій Портнов погрожував насильством, звернувся до генпрокурора Ірини Венедиктової з клопотанням, у якому просить повідомити адвокату Портнову про підозру за статтями щодо втручання в діяльність працівника правоохоронного органу (ст. 343 ККУ) та погрози насильством щодо такого працівника (ст. 345 ККУ)
Фото: rudenko.kiev.ua

Про це повідомляє RegioNews, посилаючись на Радіо Свобода.

За словами Божка, "необґрунтоване тривале непритягнення Портнова А.В до кримінальної відповідальності за вчинення вищезазначених незаконного впливу та погроз прокурору фактично нівелює поняття правової держави та створює у суспільстві уяву вседозволеності і безкарності".

Прокурор вважає, що у провадженні, в якому він вказаний як потерпілий, "наявні достатні докази для підозри адвоката Портнова А.В. у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.1 ст. 343 і ч.1 ст. 345 Кримінального кодексу України, що відповідно до п.3 ч.1 ст 276 КПК України є обов'язковою підставою для повідомлення йому про підозру у вчиненні вказаних кримінальних правопорушень". І вказує, що "письмове повідомленні про підозру здійснюється серед інших, генеральним прокурором".

Також Божко підкреслює, що понад рік отримує погрози від Андрія Портнова: "З метою перешкодити виконанню мною службових обов’язків та у зв’язку з виконанням мною цих службових обов’язків починаючи з 22.03.19 по даний час на мій телефон (…) надійшли погрози, зокрема насильством, від Портнова А.В.".

Так, відповідно до клопотання, останнє повідомлення від Андрія Портнова він отримав 27 березня 2020 року – тобто, у день подання клопотання Венедіктовій: "Знову надійшло повідомлення з текстом: "П***р, ти сьогодні програв Верховний суд. Готуйся у в’язницю".

За словами Божка, Андрій Портнов в низці публікацій на своєму Telegram-каналі публічно підтвердив, що це він висловив вищезазначені погрози у WhatsApp. Крім того, прокурор у клопотанні зазначає, що в письмових поясненнях, які Портнов надав на початку лютого Кваліфіцкаційно-дисциплінарній комісії адвокатури Київської області, він сам підтвердив, що вищевказана переписка здійснювалась ним особисто.

ДОВІДКА: 29 листопада 2019 року прокурор Олександр Божко подав скаргу на адвоката Андрія Портнова до Кваліфкомісії адвокатів Київської області, в якій просив позбавити останнього права займатися адвокатською діяльністю, в листопаді 2019-го. Однак 26 лютого 2020-го, Кваліфкомісія адвокатів відмовилася притягнути до відповідальності Андрія Портнова за погрози прокурору Олександру Божку. Водночас там зазначили, що дії Андрія Портнова щодо прокурора Божка, відповідно до рішення ради прокурорів, можуть бути кримінальним правопорушенням.

27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
На Харківщині окупанти вбили суддю Верховного суду, який розвозив гумдопомогу
28 вересня 2024, 18:25
У селі на Донеччині росіяни атакували магазин: загинули цивільні
28 вересня 2024, 17:30
У Росії ліквідували полковника Коломєйцева, який очолював центр безпілотної авіації окупантів
28 вересня 2024, 16:44
9 жертв і 19 постраждалих: у Сумах завершили пошукові роботи після удару по лікарні
28 вересня 2024, 16:00
Прикордонники показали, як уразили російський склад БК на Харківщині
28 вересня 2024, 15:30
У Кривому Розі 30 вересня оголосили Днем жалоби
28 вересня 2024, 14:40
На Львівщині директора реабілітаційного центру підозрюють у знущанні над дітьми
28 вересня 2024, 14:20
На Херсонщині внаслідок російських атак загинула людина, понад 20 цивільних поранені
28 вересня 2024, 14:00
На Рівненщині вантажівка з газом врізалась у блокпост: загинув поліцейський
28 вересня 2024, 13:30
Росіяни вбили одного та поранили 14 жителів Донеччини
28 вересня 2024, 13:11