UA | RU
23 червня 2020, 15:00

СБУ обшукує будинок і робочий кабінет заступника мера Одеси

Силовики зацікавилися купівлею муніципалітетом послуги доступу до електронних підручників для одеських школярів
Силовики зацікавилися купівлею муніципалітетом послуги доступу до електронних підручників для одеських школярів

Сьогодні, 23 червня, правоохоронці обшукали кабінет заступника Одеського міського голови Павла Вугельмана та інші кабінети в будівлі Одеської міськради.

Інформацію про обшуки підтвердив прес-секретар заступника міського голови Микола Покровський, повідомляє RegioNews з посиланням на Ізбірком.

Слідчі дії ведуться в рамках кримінального провадження, відкритого за частиною 3 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). СБУ цікавить купівля муніципалітетом послуги доступу до електронних підручників для одеських школярів. Замовником цієї послуги є міський департамент економіки, роботу якого курує Павло Вугельман.

Доступ до віртуальних підручників надає приватне підприємство "Електронік Солюшенс". Вона записана на якогось Дмитра Скоморохова, але, за даними ЗМІ, належить одеському підприємцю Володимиру Усову, який нещодавно очолив Національне космічне агентство України.

Раніше фірма називалася "Карлітон-Сервіс" і займалася організацією похорону, але в 2017-му перекваліфікувалася на "консультаційні послуги в області комп'ютерних технологій" і "діяльність з керування комп'ютерним устаткуванням".

"Електронік Солюшенс" отримало з міського бюджету 14 млн грн. За ці гроші фірма забезпечує кодами доступу до підручників 128 шкіл Одеси. Одне підключення обходиться місту приблизно 54 тисячі гривень.

В СБУ, однак, наполягають, що такі витрати є неправомірними, оскільки вільний і безкоштовний доступ до онлайн-підручниками та навчально-методичними посібниками забезпечує держава.

Сам Володимир Усов свій зв'язок з "Електронік Солюшенс" заперечує. Йому належить фірма "Гутенбергз", каже чиновник, дійсно, розробила платформу електронної школи, яка охоплює цілий набір сервісів, включаючи електронні підручники. Однак вона не бере участь у державних торгах, а продає доступ до системи іншим компаніям, серед яких є і "Електронік Солюшенс".

"Я не засновник "Електронік Солюшенс", — заявив Усов в одному з інтерв'ю. — Це окрема компанія, з якою ми співпрацюємо в окремій сфері".

Розслідування СБУ він пов'язує зі своєю участю в конкурсі на посаду глави ДКАУ.

Нагадаємо, 19 червня масові обшуки пройшли в мерії Дніпра.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...