UA | RU
10 жовтня 2024, 22:31

Вихованців скандального інтернату на Львівщині змушували копати могили

скріншот із відео

Більше половини вихованців навчально-реабілітаційного центру у Львівській області, де розгорівся скандал через жорстоке поводження з дітьми, не мали перебувати у закладі

Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає RegioNews.

7 і 8 жовтня представники омбудсмена відвідали заклад, де в цей час проводилася індивідуальна оцінка потреб дітей за участю фахівців із соціальної роботи та психологів.

Монітори зауважили, що діти висловлювалися обережно. Ймовірно, працівники закладу проінструктували їх щодо того, що можна говорити, а що — ні.

Під час тривалого спілкування "деякі діти відкрилися" і розповіли про психологічний тиск, насильство та погрози, яких вони зазнали. Дехто з них розповів, що став свідком насильства над своїми однолітками в закладі.

Попередні результати оцінки свідчать про те, що більше половини дітей не повинні були залишатися у цьому закладі. За словами Лубінця, у дітей виявили педагогічну занедбаність, що може бути наслідком неякісного навчання або помилкових висновків інклюзивно-ресурсних центрів про їхні потреби.

Омбудсмен заявив, що цих дітей рекомендовано перевести на сімейні форми виховання або забезпечити їм інклюзивне навчання в закладах середньої освіти.

Крім того, діти продовжують скаржитися на погане харчування та нестачу їжі. Один із вихованців розповів, що підробляє в сфері ритуальних послуг — копає могили, готує тіла померлих до поховання та бере участь в обрядах відспівування.

"В такому віці це може спричинити важкі психологічні наслідки та свідчить про ознаки експлуатації дитячої праці", — наголосив Лубінець.

Омбудсмен та Державна служба у справах дітей закликають терміново перевести вихованців реабілітаційного центру на Львівщині до іншого закладу.

Нагадаємо, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець отримав відомості щодо можливого здійснення фізичного, психологічного та сексуального насилля щодо дітей директором навчально-реабілітаційного закладу на Львівщині. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження, зокрема за частиною 3 статті 153 Кримінального кодексу України: "сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи".

На час проведення перевірки керівника закладу відсторонили від роботи.

Виховательці одного з навчально-реабілітаційних центрів Львівщини повідомили про підозру в умисному нанесенні побоїв дитині.

10 жовтня 2024
Після війни в Україні залишаться не більше 25 млн людей – соціолог Володимир Паніотто
Скільки сьогодні громадян в Україні, чому підвищення народжуваності дасть економічний ефект лише за 20 років і чому без мігрантів з інших країни буде неможливо відновити Україну — про все це RegioNews...
04 жовтня 2024
Щоденні атаки "шахедів": нова тактика росіян чи економія ракет?
Протягом вересня росіяни щодоби запускали в бік України свої бойові дрони. Це своєрідний антирекорд для нашої країни, адже досі таких щоденних масштабних атак не було жодного місяця з початку повномас...
03 жовтня 2024
Як зміниться життя українців у жовтні: "листи щастя" від ТЦК, знижений тариф за світло та кешбек за вітчизняні товари
Жовтень принесе доволі багато змін у життя українців. Чому не слід забути подати документи на отримання субсидії для тих, хто її потребує, а також, хто може розраховувати на сплату за електроенергію м...
27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
У Львові легковик зіштовхнувся з мотоциклом: водія байка ушпиталили
11 жовтня 2024, 01:30
В Ужгороді пʼяний чоловік влаштував стрілянину на території житлового комплексу
11 жовтня 2024, 01:10
На Закарпатті п’ятеро чоловіків намагались незаконно втекти до Угорщини
11 жовтня 2024, 00:47
У Києві викладач університету за 10 тисяч доларів обіцяв працевлаштувати чоловіка заради бронювання
11 жовтня 2024, 00:10
У Києві затримали перевізників, які організовували поїздки в окупований Донецьк
10 жовтня 2024, 23:53
Депутат Київради, у матері якого конфіскують Range Rover, скаржиться на погрози з боку ОП
10 жовтня 2024, 21:34
У Києві перехожі врятували п'яного підлітка, який впав у Дніпро
10 жовтня 2024, 21:14
Журналістка Вікторія Рощина, яка загинула у російському полоні, була у списках на обмін
10 жовтня 2024, 20:20
Журналісти знайшли у родини працівника ДБР нерухомість та автівки на 35 мільйонів гривень
10 жовтня 2024, 19:44