UA | RU
23 лютого 2024, 19:42

Зустріч з польськими урядовцями не відбулася, але Україна розробила план деблокади кордону, — Шмигаль

Фото: Facebook

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що Україна розробила та пропонує Польщі план деблокади кордону — "План взаємопорозуміння", який складається з п’яти кроків

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на заяву прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля під час поїздки на кордон з Польщею.

"План взаємопорозуміння" складається з п’яти кроків:

Крок №1. Україна погоджується на обмеження, які запропонувала Єврокомісія щодо нашого аграрного експорту. Це автоматичні захисні заходи, які були представлені в межах рішення Єврокомісії з пропозицією продовжити безмитну торгівлю ЄС та України. Мова йде, зокрема, про обмеження на м’ясо птиці, яйця, цукор.

Україна погоджується з пропозицією експортувати до ЄС ці товари без квот та мит в об’ємах не більше, ніж були в середньому у 2022 та 2023 роках. Якщо експортуватиме більше, то повертаються обмеження.
Ми також готові продовжувати механізм верифікації експорту зерна, кукурудзи, соняшника та ріпака. Тобто, без дозволу Польщі ці чотири групи товарів не потраплять на польський ринок.

Крок №2. Україна направляє звернення до Єврокомісії з пропозицією провести невідкладний скринінг, тобто аналіз кластерів 4 і 5, до яких входить аграрна політика та транспорт.
Це потрібно для того, аби раз і назавжди зняти маніпуляції щодо якості нашої аграрної продукції, а також щодо того, чи відповідає підтримка наших аграріїв стандартам Світової організації торгівлі.
Водночас принципова позиція України — це повна лібералізація торгівлі з ЄС. Це продовження "економічного безвізу".
Питання торгівлі України та ЄС буде вирішуватися саме з ЄС, а не на рівні окремих країн.

Крок №3. Пропонуємо польському Уряду ухвалити спільне звернення до Єврокомісії із закликом зупинити російський аграрний експорт в ЄС.
За 11 місяців 2023 року росія продала в Європу агропродукції та продуктів харчування на 2,5 млрд євро. 5,1 млн тонн продовольства. За весь 2022 рік – 4,9 млн тонн. Російський експорт продовольства в ЄС зростає під час війни! Це треба зупинити! Україна та Польща точно можуть замістити цю продукцію.

Крок №4. Пропонуємо створити "Тристоронній штаб: Україна, Польща, Європейська комісія" під співголовуванням аграрних міністрів України, Польщі та представника Єврокомісії. До роботи цього штабу також долучимо українські та польські аграрні асоціації. Ми маємо працювати цілодобово, аби оперативно вирішувати всі непорозуміння.

Крок №5. Блокада кордону з боку Польщі вже давно вийшла за межі блокади зерна. Сьогодні ця блокада загрожує національній безпеці України.
Ми вдячні польському Уряду за чітку позицію щодо пропуску через кордон боєприпасів, військового обладнання, гуманітарної допомоги, медичних засобів. Вважаємо, що такий підхід має бути поширено на критично необхідне Україні пальне.

"Вважаємо, що такий підхід має бути поширений на критично необхідне Україні пальне", - уточнив прем'єр.

Шмигаль очікує, що рішення у питанні пропуску через кордон інших товарів знайде тристоронній штаб. Оскільки зараз на кордоні стоять понад 9 тисяч вантажівок і питання треба терміново вирішувати.

"Тристоронній штаб має працювати цілодобово, і питання блокування кордону має бути вирішене значно раніше, ніж 28 березня - дати, коли має відбутися спільне засідання урядів України та Польщі. В іншому випадку Україна залишає за собою право застосовувати дзеркальні заходи на пунктах пропуску", - наголосив глава уряду.

Нагадаємо, Кабінет міністрів мав обговорити ситуацію на кордоні з Польщею під час виїзного засідання у Львівській області.

19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
Кремль вимагає збільшити темпи паспортизації українців в окупації, – ЦНС
20 вересня 2024, 09:29
Росіяни атакували Київщину "Шахедами": що відомо
20 вересня 2024, 09:17
Росіяни вночі обстріляли Краматорськ: вдарили по будинках
20 вересня 2024, 08:58
На Львівщині через падіння уламків ворожого "Шахеда" виникла пожежа
20 вересня 2024, 08:45
РФ тримає у Чорному та Середземному морях носії "Калібрів"
20 вересня 2024, 08:24
Російська армія за добу втратила в Україні понад 1300 військових
20 вересня 2024, 08:14
Заплатили за поїздку 10 тисяч доларів: біля кордону з Румунією групу ухилянтів
20 вересня 2024, 07:22
З України до Польщі намагалися вивезти старовинну скрипку Страдіварі
20 вересня 2024, 06:45
У Вінниці чоловік викрав 90 000 гривень з банківської картки військового
20 вересня 2024, 06:05
Зґвалтував 15-річного підлітка: на Донеччині затримали 63-річного рецидивіста
20 вересня 2024, 05:37