UA | RU
22 вересня 2020, 17:07

"Карта змін" від Романа Гаха: Жителі Борщагівської ОТГ розповіли, які проблеми треба вирішити в першу чергу

Серед основних проблем - це відсутність необхідної кількості шкіл та дитсадків у населених пунктах
Серед основних проблем - це відсутність необхідної кількості шкіл та дитсадків у населених пунктах
Фото: з відкритих джерел

Вже перші звернення громадян, які надійшли в проект "Карта змін Борщагівської ОТГ", яку започаткував кандидат на посаду голови Борщагівської ОТГ від партії "Слуга народу" Роман Гах, дозволили окреслити низку основних проблем громади, які потребують першочергового вирішення.

Про це йдеться у статті інформаційного порталу "Моя Київщина", передає RegioNews.

Зокрема, перші звернення показали найголовнішу проблему громади – це відсутність у населених пунктах необхідної кількості державних шкіл та дитсадків. Так, близько 50% вже поданих жителями Петропавлівської і Софіївської Борщагівок скарг стосувались саме шаленого дефіциту місць в існуючих дитячих садочках та школах із довжелезними чергами в освітні заклади, а в Чайках таке болюче питання взагалі хвилює до 80% людей.

"І їх цілком можна зрозуміти, бо три села Борщагівської ОТГ де-факто вже стали одним із "спальних" районів Києва, в якому завдяки активній забудові до 2021 року, за фаховими оцінками, проживатиме вже понад 80 тисяч людей. Тут молодь й активні люди купують житло, паралельно ж в цих нових житлових комплексах спостерігається справжній бебі-бум. До речі, судячи із надісланих запитів громадян на тему цієї локальної кризи, необхідна чітка стратегія її подолання", - зазначається у публікації.

Для вирішення цієї проблеми, по-перше, необхідно найближчим часом запланувати будівництво нових освітніх закладів, тим більше що це передбачено генпланами та для цього є кошти бюджету об’єднаної громади, що незабаром акумулюватиме більше 800 мільйонів гривень. А, по-друге, вже існують конкретні плани зацікавити місцевих забудовників, котрі можуть посприяти із покращенням соціальної інфраструктури, бо нинішня влада будівництво необхідних соціальних об’єктів постійно відкладала.

Значна кількість скарг і пропозицій, котрі надійшли на "Карту змін", стосуються також нестачі в ОТГ своєї лікарні, бо у Петропавлівській та Софіївській Борщагівках є лише медичні амбулаторії загальної практики. І в цьому плані є кілька шляхів вирішення цього питання. На першому етапі можливо домогтися розширення можливостей амбулаторій по прийому пацієнтів за рахунок надлишків бюджету, благо реформа децентралізації цілком дозволяє це робити. А далі необхідно нове будівництво принаймні поліклініки. І тут, як і у випадку із школами та дитсадками, бюджетні кошти для відповідного соціального об’єкту є.

Як тільки запрацювала "Карта змін Борщагівської ОТГ", стала зрозумілою ще одна велика проблема, яка турбує жителів громади – це перебої із постачанням води та електрики. А також інше питання – погане освітлення багатьох вулиць.

"Що стосується вуличного освітлення, то тут мешканці громади дали певну оцінку місцевій владі, адже гроші в бюджеті для утримання в нормальному стані вулиць були і до створення об'єднаної громади. Для вирішення цього питання потрібно лише системо проявляти господарські здібності. Стосовно ж перебоїв з водо- та електропостачанням, то це більш комплексна проблема, викликана зношеністю ще радянських комунікацій, до яких переважно під'єднана Борщагівська ОТГ. Тим не менше, вирішити цю проблему також можливо. Є проект будівництва нової підстанції "Західна". Також можна вести переговори до приєднання Борщагівки до столичних мереж електро- та водопостачання", - йдеться у статті.

Отже, завдяки проекту "Карта змін" можна отримати багато корисної інформації про життя цього передмістя. Причому більшість актуалізованих мешканцями проблем можливо вирішити, іноді точково, а іноді – комплексно. І для розуміння чого дійсно допомагає запуск "Карти змін".

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Роман Гах – депутат Софіївсько-Борщагівської сільської ради балотуватиметься на посаду голови Борщагівської ОТГ від партії "Слуга народу".

Читайте також: Роман Гах. Досьє.

31 травня 2024
Чи варто бігти до обмінників: що відбувається з курсом долара і чи впаде він назад
Останні два тижні виявилися досить турбулентними для української гривні. Якщо в середині травня долар можна було придбати менш ніж за 40 грн, то зараз він коштує мінімум 41 грн і є ще тенденція до под...
24 травня 2024
Шалені черги в ТЦК, блокпости у містах і Резерв+: як минув перший тиждень з новим законом про мобілізацію
З 18 травня 2024 року почав діяти закон про посилення мобілізації, і тепер усі без виключення військовозобов’язані мають оновити свої військово-облікові дані, якщо досі цього не зробили. Фактично "поз...
17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
В Укренерго попередили, що ситуація зі світлом "буде складнішою"
03 червня 2024, 05:55
Сили оборони знищили російську переправу через річку Вільшана на Харківщині: відео
03 червня 2024, 04:50
На Тернопільщині перекинувся бензовоз із 30 тоннами дизпалива
03 червня 2024, 03:20
На Харківщині прикордонники знищили особовий склад російської армії
03 червня 2024, 02:10
Графіки відключень електрики 3 червня діятимуть цілодобово, — Укренерго
03 червня 2024, 01:15
У ВМС спростували російські фейки про "знищення" кораблів та катерів ЗСУ
02 червня 2024, 19:05
Росія поширює ІПСО про конфлікти цивільних із поліцією та ТЦК, — Сухопутні війська
02 червня 2024, 18:03
На Дніпропетровщині ППО знищила російський розвідувальний дрон
02 червня 2024, 17:10
У метро Києва змінюють графік руху поїздів: деталі
02 червня 2024, 16:25
На Сумщині росіяни вдарили ракетами по об'єктам інфраструктури, — ОВА
02 червня 2024, 15:45