UA | RU
03 жовтня 2024, 14:53

Перед судом у Києві постануть троє учасники банди, які продавали немовлят за кордон

фото: поліція

Справи організатора та двох учасників злочинної групи, які під прикриттям сурогатного материнства продавали немовлят за кордон, передали до суду

Про це повідомили у Нацполіції, передає RegioNews.

Тоді правоохоронці з’ясували, що організаторами цієї схеми виявились двоє директорів приватних клінік у Києві та Харкові. Вони залучили до "бізнесу" перекладачів, адвокатів, медичних працівників, менеджерів й надавали послуги іноземцям щодо застосування допоміжних репродуктивних технологій в галузі сурогатного материнства із грубими порушеннями діючого законодавства.

Жінкам, яких вербували на роль сурогатних матерів, обіцяли швидке вирішення фінансових проблем. Їх обманювали стосовно батьків, в інтересах яких вони виношували дітей.

Медичний персонал, залучений до схеми, проводив процедури штучного запліднення та фальшував медичну документацію. Адвокат, який був учасником злочинної організації, займався оформленням документів в органах РАЦС та здійснював супровід замовників -іноземців та сурогатних матерів, які удавали із себе пари. Після народження дитини жінка за участі перекладача передавала немовля іноземцю-замовнику, а через декілька днів реєструвала малюка, щоб надалі оформити необхідні документи для вивезення за кордон.

Правоохоронці встановили, що вартість "послуг" з продажу дитини для іноземних "батьків" становила від 50 до 70 тисяч євро. При цьому, жінкам-сурогатним матерям обіцяли суму в рази меншу – близько 8-10 тисяч євро, яку виплачував замовник. Крім того, з сурогатними матерями не укладалось будь-яких документів.

Слідчі Оболонського УП за процесуального керівництва Оболонської окружної прокуратури міста Києва повідомили про підозру усім 12 фігурантам організованої злочинної групи за низкою статей Кримінального кодексу:

  • ч. 4 ст. 28 - вчинення кримінального правопорушення організованою групою осіб;
  • ч. 3 ст. 149 - торгівля людьми;
  • ч. 1, ч. 2 ст. 255 - створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній.

Двоє менеджерів та адвокат уже отримали вироки суду, їх засуджено до 5 років позбавлення волі із встановленням іспитового терміну на 3 роки. Четверо інших співучасників наразі перебувають у міжнародному розшуку та стосовно ще двох учасників злочинної організації обвинувальні акти скеровано до суду для розгляду.

Відтак, слідчі скерували обвинувальні акти до суду щодо 53-річного директора столичної клініки, 43-річної заступниці директора приватної клініки у Харкові, а також 44-річної перекладачки. Фігурантам загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, правоохоронці заявили про викриття злочинної схеми з продажу немовлят іноземцям. Організували схему двоє власників приватних клінік у Києві та Харкові.

03 жовтня 2024
Як зміниться життя українців у жовтні: "листи щастя" від ТЦК, знижений тариф за світло та кешбек за вітчизняні товари
Жовтень принесе доволі багато змін у життя українців. Чому не слід забути подати документи на отримання субсидії для тих, хто її потребує, а також, хто може розраховувати на сплату за електроенергію м...
27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
На Житомирщині будуть судити шахрайок, які продавали неіснуючі путівки у дитячі табори
03 жовтня 2024, 18:22
НАБУ завершило розслідування щодо незаконного збагачення нардепа Клочка
03 жовтня 2024, 18:01
Правоохоронці викрили шістьох чиновників, які організували контрабанду деревини до Європи
03 жовтня 2024, 17:42
Україна переплачує десятки мільйонів євро за озброєння, яке невчасно отримує, – розслідування УП
03 жовтня 2024, 17:20
Жителька Рівненщини намагалася "викупити" у слідчої вилучене майно, її затримали
03 жовтня 2024, 17:08
На кордоні зі Словаччиною затримали ухилянтів разом із переправниками
03 жовтня 2024, 16:54
Партизани зафіксували, що росіяни підвозять ракети ППО до Кримського мосту
03 жовтня 2024, 16:44
Атака на прикордоння Чернігівщини: росіяни поцілили дроном по газовозу
03 жовтня 2024, 16:12
Мільйонна схема на ремонті доріг – судитимуть мера одного з міст Дніпропетровщини
03 жовтня 2024, 16:09
У Тернополі на залізничній колії виявили тіло чоловіка
03 жовтня 2024, 15:54