UA | RU
14 червня 2024, 05:46

Колаборантка з Куп'янська працювала вчителем у Києві: її затримала СБУ

фото: СБУ

Служба безпеки викрила колаборантку, яка співпрацювала з Росією в період окупації міста Куп’янськ Харківської області. Після деокупації фігурантка переїхала в Київ, де переховувалася під виглядом переселенки та вчительки в столичній школі

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає RegioNews.

За даними слідства, до початку повномасштабного вторгнення Росії жінка очолювала Центр професійного розвитку педагогічних працівників Куп’янської міськради. Під час окупації райцентру українка перейшла на бік РФ та продовжила керувати захопленою установою.

Перебуваючи на "посаді", колаборантка займалась розробкою кремлівських "методичок" для вчителів місцевих шкіл. Вона вимагала від педагогів повністю перейти на російські "стандарти" освіти.

Так, фігурантка детально описувала ворожу методику викладання учням сфальсифікованої історії становлення Української Державності.

"Також на сторінках видання колаборантка вчила як виправдовувати збройну агресію рф та "пояснювати" воєнні злочини рашистів”, – зазначили в СБУ.

Для впровадження "нововведень" фігурантка у складі делегації зустрічалася з "першим заступником міністра освіти лнр". Цю подію широко висвітлювали прокремлівські ЗМІ.

"Під час звільнення Куп’янська колаборантка поспіхом переїхала до Києва, де оформила статус внутрішньо переміщеної особи. Згодом вона влаштувалася вчителькою інформатики до однієї зі шкіл Дніпровського району столиці", – йдеться у повідомленні.

Наразі правоохоронці перевіряють можливу причетність жінки до поширення ворожої пропаганди серед школярів.

Вчительці повідомили про підозру в колабораційній діяльності. Тепер обвинуваченій загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, у Дніпрі СБУ затримала жителя Луганщини, який ремонтував росіянам РСЗВ. Йому загрожує до 15 років ув'язнення.

Також повідомлялося, що Служба безпеки затримала на Донеччині агента головного управління генштабу збройних сил РФ. Зловмисник допомагав агресору прорвати лінію оборони ЗСУ на Покровському напрямку, який залишається найгарячішою зоною бойових дій на Східному фронті.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
У Києві викрили двох колишніх працівників Червоного Хреста на масштабному розкраданні гуманітарки
04 липня 2024, 14:44
В Укренерго спростували фейк про "зональні" відключення світла
04 липня 2024, 14:20
У Києві чоловік напав на перехожого та важко поранив його ножицями
04 липня 2024, 14:08
На Миколаївщині зі ставка витягнули тіло чоловіка
04 липня 2024, 13:53
Зеленський мріє закінчити війну перемогою та піти, — ЗМІ
04 липня 2024, 13:40
Російська армія вдарила авіабомбами по Донеччині: поранені троє цивільних, є руйнування
04 липня 2024, 13:22
На Дніпропетровщині ППО знищила російський розвідувальний дрон
04 липня 2024, 13:10
Прессекретар Зеленського заперечив, що президент дасть інтерв'ю скандальному журналісту Карлсону
04 липня 2024, 12:50
Скандал із образою ветерана у ветклініці Одеси: винуватець виявився радником віцепрем’єрки України
04 липня 2024, 12:36
Удари по Херсонщині: у поліції розповіли про руйнування інфраструктури кількість жертв та поранених цивільних
04 липня 2024, 12:19