UA | RU
11 травня 2024, 03:44

Київським "блогерам", які знімали на відео працівників ТЦК та вели стріми, загрожує до 8 років в'язниці

фото: СБУ

Служба безпеки викрила на Київщині п’ятьох блогерів, яких звинувачують у здійсненні інформаційно-підривної діяльності на користь РФ. Вони вели онлайн-трансляції, на яких фіксували пересування українських військовослужбовців, зокрема співробітників ТЦК

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на Управління СБУ у Києві та Київській області.

"Вони знімали провокативні стріми, писали фейкові публікації про військовослужбовців ЗСУ, у тому числі представників військкоматів. Цей деструктивний контент масово "підхоплювали" російські пропагандисти для підготовки постановочних сюжетів, зокрема для міжнародної аудиторії", - розповіли у спецслужбі.

Зловмисники також оприлюднювали інформацію про місця базування та маршрути переміщення українських військових. Як наголошують в СБУ, ворог міг використати ці дані для здійснення прицільних ракетно-дронових ударів.

Зокрема, серед затриманих виявився киянин, який їздив на авто та знімав стріми в YouTube неподалік місць перебування військовослужбовців ЗСУ у Києві.

"Під час онлайн-трансляцій блогер не тільки оприлюднював локації, але й поширював фейки про військових у своїх коментарях", - зазначають в СБУ.

Ще одним зловмисником виявився водій таксі у Києві. За даними СБУ, він адміністрував цілу мережу анонімних Tekegram-каналів, "законспірованих під рекламні сервіси та продаж продуктів".

Третій фігурант – мешканець столиці, який на власних сторінках у соцмережах закликав до зриву мобілізації через силовий опір представникам ТЦК.

Ще двоє зловмисників з Київщини "зливали" місця дислокації українських захисників у спеціалізовані групи і чат-боти популярних месенджерів. Частину таких інтернет-ресурсів координували з території РФ.

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів у Києві, а також в Бучанському, Білоцерківському та Фастівському районах області виявлено мобільні телефони із доказами злочинних дій.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили всім п’ятьом фігурантам про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період). Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кіберфахівці СБУ заблокували Telegram-канал, який перешкоджав мобілізації громадян призовного віку на Одещині. Адміністратора каналу затримали.

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...