UA | RU
01 травня 2024, 05:04

СБУ затримала хакерів, які створювали фейкові сторінки Малюка та Буданова

фото: СБУ

Служба безпеки України ліквідувала ботоферми в Києві, які проводили інформаційні диверсії на користь російської розвідки. Зокрема, вони створювали фейкові сторінки у соцмережах керівників українських спецслужб

Про це повідомила пресслужба СБУ, передає RegioNews.

СБУ затримала двох організаторів, які масово поширювали дезінформацію про війну в Україні та намагались штучно дискредитувати Сили оборони.

За даними слідства, для реалізації своїх задумів вони створювали підробні сторінки в соцмережах, зокрема, від імені голови СБУ Василя Малюка та начальника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова.

Щоб ці акаунти були максимально схожі до справжніх сторінок, на них пересилали офіційні дописи від СБУ та ГУР, а в особистих повідомленнях фігуранти виманювали у людей гроші та пропонували свою "допомогу".

Окрім того, вони реєстрували фейкові сторінки українців з різних регіонів у Facebook, Twitter, Instagram і Tik-Tok, а також в російських "Однокласниках" та "Вконтакте".

Як розповіли в українській спецслужбі, потужності ботоферми дозволяли щодня генерувати понад тисячу підробних облікових записів. Для їхнього адміністрування фігуранти встановили у власних помешканнях спеціалізовані програмно-апаратні комплекси.

Як стверджують правоохоронці, підозрювані координували свої дії з представниками російської розвідки, від яких отримували "методички" для проведення підривної діяльності. Так, росія сподівалася розхитати суспільно-політичну обстановку в Україні та зашкодити іміджу держави на міжнародній арені, кажуть у СБУ.

Під час обшуків в помешканнях організаторів ботоферм виявили ⁠спеціалізоване обладнання для "вирощування" вигаданих інтернет-адрес та сім-карти мобільних операторів, на які реєстрували підконтрольні акаунти.

Також у фігурантів вилучили незареєстровану вогнепальну зброю з боєприпасами до неї та бойові гранати.

Наразі слідчі повідомили обом затриманим про підозру за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України — незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Їм загрожує до 7 років тюрми.

Фігуранти перебувають під вартою.

Нагадаємо, раніше в СБУ повідомили, що затримали ще чотирьох ворожих агітаторів у різних регіонах України. Зловмисники публічно вихваляли Путіна та виправдовували збройну агресію РФ. Також вони закликали до захоплення влади в Україні та героїзували воєнні злочини рашистів.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
На Закарпатті чоловік порізав собі руки у приміщенні ТЦК
02 липня 2024, 22:04
Взяли з собою росіянина "для прикриття": у Карпатах біля кордону затримали чотирьох чоловіків
02 липня 2024, 21:51
Поліція Тернопільщини викрила злочинців, які тримали у неволі 35 людей
02 липня 2024, 21:24
У Львові неповнолітні дівчата побили 9-річного хлопчика — за справу взялася поліція
02 липня 2024, 20:37
На Херсонщині чоловік наступив на російську міну, йому відірвало стопу
02 липня 2024, 20:03
На Харківщині вантажівка підірвалась на російській міні
02 липня 2024, 19:40
Двоє загиблих та семеро поранених: прокуратура повідомила про наслідки нових обстрілів Донеччини
02 липня 2024, 19:32
В Одесі з вікна багатоповерхівки випав чоловік
02 липня 2024, 19:17
Сирський після поїздки на передову розповів про ситуацію на фронті
02 липня 2024, 19:08
Обстріл Нікополя: в ОВА уточнили кількість постраждалих та показали наслідки
02 липня 2024, 18:38