Спалах гепатиту А на Вінниччині: жителів Києва попередили про небезпеку
Спалах гепатиту А на Вінниччині для киян є підставою посилити особистий контроль за власною інфекційною безпекою. Ризик поширення хвороби у столиці перш за все пов’язаний з міграцією населення між Київською та Вінницькою областями
Про це попереджає директорка департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург, передає RegioNews.
Джерелом інфекції є хвора людина, яка виділяє збудник, тому Київ знаходиться в зоні потенційної небезпеки, адже щоденно столиця приймає гостей з різних регіонів України.
Гінзбург нагадала про перші симптоми захворювання та шляхи зараження.
"Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна) — це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки й травного каналу. Вірус гепатиту А передається від людини до людини побутовим шляхом. Найчастіше інфікування відбувається під час подорожей та відпочинку — коли виникають труднощі з дотриманням правил особистої гігієни, вживається вода з неперевірених джерел. Так само великим є ризик зараження при побутових контактах — у сім’ї та колективах", — поінформувала посадовиця.
За її словами, інкубаційний період хвороби триває від 7 днів до 1,5 місяця.
"Як правило, хвороба починається із симптомів, подібних до ГРВІ: загальна слабкість, катаральні прояви, головний біль, підвищення температури тіла до 37,5 — 39°С. Такі прояви зберігаються від 1 до 3 діб. Потім зникає апетит, можуть з’явитися дискомфортні відчуття в області печінки. Наступним етапом змінюється колір сечі на помітно темніший, а випорожнення навпаки — знебарвлюються. Також відмічається пожовтіння слизових оболонок та шкіри", — розповідає Валентина Гінзбург.
Щоб знизити для себе ризик зараження гепатитом А, необхідно дуже уважно слідкувати за гігієною рук — ретельно мити їх перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування вбиральні, повернення з прогулянки, поїздок, перебування у громадському транспорті, розповідає директорка департаменту охорони здоров’я КМДА.
За словами посадовиці, так само дуже серйозно слід ставитися до миття продуктів, які вживаються сирими — фруктів, овочів. Вода для пиття має бути бутельованою або кип'яченою, посуд — добре вимитий. Не можна пити з однієї склянки з іншою людиною, "куштувати" страви з її тарілки, використовувати одну ложку, виделку без попереднього миття.
Нагадаємо, раніше стало відомо, що у Вінницькій області виявили понад 200 випадків захворювання на гепатит А.
Пізніше головний санітарний лікар Ігор Кузін наголосив, що така кількість захворювань - це надзвичайна ситуація обласного масштабу.