UA | RU
12 жовтня 2023, 16:43

У Києві викрили чиновницю, яка писала пропагандистські тексти для Азарова

фото: Офіс генпрокурора

Експрем'єр-міністру України, та двом його поплічницям, одна з яких є посадовицею столичної РДА, повідомлено про підозру. Їх підозрюють в підтримці Російської Федерації

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на Telegram-канал Київської міської прокуратури.

За даними ЗМІ, йдеться про екс-прем'єра Миколу Азарова, екс-чиновницю столичної РДА Олену Хохлову та чиновницю столичної РДА Валентину Хлоп’ячу.

Підозрюваним інкриміновано публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовування та визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України.

Експрем’єр-міністру також окремо інкриміновано державну зраду.

За даними слідства, колишній прем’єр-міністр України, перебуваючи на території держави-агресора, створив Телеграм-канал. На якому нині розміщуються публікації пропагандистського характеру з наративами Кремля, які формують у суспільстві антиукраїнські настрої.

Матеріали, що публікуються на каналі спрямовані на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України.

Правоохоронці встановили, що адміністраторами Telegram-каналу були дві поплічниці Азарова.

Хлоп’яча - є чинним державним службовцем та наразі обіймає посаду начальника організаційного відділу в столичній райдержадміністрації. Інша - Хохлова, колишня співробітниця цієї ж РДА, яка на даний час виїхала на територію РФ.

Спільниці разом координували інформаційну пропагандистську діяльність Азарова у Телеграм-каналі, а також на його сторінці у забороненій в Україні соціальній мережі та російських ЗМІ. Організовували його інтервʼю та коментарі російським ЗМІ.

Підтримуючи активні зв'язки з Азаровим та його оточенням, жінки сприяли у проведенні інформаційно-підривної діяльності, яка координується представниками російських спецслужб та спрямована на дискредитацію діючої влади на міжнародній арені.

Чинній посадовиці РДА повідомлено про підозру особисто за місцем проживання. Азарову та іншій його поплічниці – заочно, у зв’язку з перебуванням вказаних осіб у РФ.

В прокуратурі наголосили, що підозрювані не припинили допомагати державі-агресору навіть після повномасштабного вторгнення.

Проведені судові психолого-лінгвістичні експертизи опублікованих матеріалів повністю підтверджують факти протиправної діяльності підозрюваних.

Наразі вирішується питання про обрання посадовиці РДА запобіжного заходу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що справа із розслідування розстрілу мітингувальників на Майдані Незалежності у Києві 18-20 лютого 2014 року вже завершена. До суду направлено обвинувальні акти стосовно колишнього президента Віктора Януковича та 9 екс-чиновників.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
На Чернігівщині знешкодили бойову частину ворожого "Шахеда", яка не здетонувала
06 липня 2024, 19:34
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: чоловік загинув, його дружина поранена
06 липня 2024, 18:40
ДТП на Рівненщині: маршрутку рознесло вщент, 14 загиблих
06 липня 2024, 17:43
У Житомирі засудили колишнього тренера спортклубу, який розбещував дівчаток
06 липня 2024, 17:29
Окупанти обстріляли громаду на Дніпропетровщині: загинула жінка
06 липня 2024, 16:47
У Дніпрі завершили розбір завалів багатоповерхівки, по якій росіяни вдарили ракетою 28 червня
06 липня 2024, 16:22
Окупанти не припиняють обстрілювати Херсонщину: є загиблий та поранена
06 липня 2024, 15:51
У Львові затримали скандального експрокурора та його тещу-адвокатку: вона "заробляла" на ухилянтах
06 липня 2024, 15:15
ДТП на трасі в Миколаївській області: 9 постраждалих, серед них – 5 дітей
06 липня 2024, 14:20
Врятував дружину, а сам не встиг вибратися: на Чернігівщині сталася смертельна пожежа
06 липня 2024, 13:39