UA | RU
30 вересня 2021, 18:53

"Успішний Київ" виступає за негайний захист та надання охоронного статусу близько 300 об’єктам у столиці

Депутати Київради ініціювали надання ряду історичних будівель статусу щойно виявлених об’єктів культурної спадщини

Депутати міжфракційного об’єднання "Успішний Київ" під час свого IV засідання підтримали ініціативу розширення на 274 об’єкти до переліку об’єктів XIX-XX століть, яким може загрожувати знищення або пошкодження. Крім того, проєкт рішення, що раніше було затверджено Київрадою на пленарному засіданні 31.08.2021р. та стосувалося переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, "Успішним Києвом" будуть вноситися зміни. Голова об’єднання "Успішний Київ" Владислав Трубіцин впевнений, що в нинішньому вигляді цей проєкт рішення не буде працювати.

"Київ безповоротно втрачає старовинні споруди, які мають право на відродження та існування. Ні для кого не секрет, як сьогодні нещадно знищується наша історія, наша історична спадщина. Саме тому я пильно стежу та оперативно реагую на будь-які протиправні дії та захищаю право киян на свою історичну пам’ять. Потрібно розробити такий проєкт рішення, який дійсно буде захищати історичну спадщину Києва", - впевнений Владислав Трубіцин.

Окрім депутатів Київської міської ради до публічного обговорення були запрошені також громадські організації, активісти, правозахисники та юристи, архітектори та історики, що так само переймаються збереженням київської історії.

Дмитро Перов, юрист ГО "Мапа реновацій" та громадський активіст впевнений, що місцева влада має активно займатися захистом культурної спадщини не на словах, а реальними справами.

"Депутати Київради, як представники киян, повинні реагувати миттєво на повідомлення громади, коли починають руйнувати той чи інший історичний об’єкт. Якщо не реагувати сьогодні, то завтра вже може не бути чого рятувати та що потім зберігати", - запевняє Дмитро Перов.

Усього під охороною держави у місті Києві перебуває понад дві тисячі пам’яток. Частина з них руйнується під впливом природних і антропогенно обумовлених факторів ризику. Більшість же, особливо в центральній частині міста, знищується забудовниками, які під виглядом реконструкції руйнують будинки та зводять на їх місці черговий ЖК чи торговий центр.

Це перше публічне обговорення проблеми між депутатами Київради, що входять до міжфракційного об’єднання та громадськістю. Але в "Успішному Києві" обіцяють, що такі зібрання будуть регулярними, аби разом з громадою Києва шукати шляхи вирішення наболілих питань та зробити столицю комфортною та безпечною для життя містян.

20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...