UA | RU
23 жовтня 2023, 18:38

СБУ повідомила про підозру двом генералам рф, які командували обстрілом Херсона

Фото: СБУ

Служба безпеки України повідомила про підозру підполковнику та двом генералам рф, які командували масованим обстрілом цивільної інфраструктури Херсона, внаслідок якого загинули 24 людини

Як інформує RegioNews, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Служба безпеки зібрала доказову базу на трьох представників командування російських військ, які причетні до масованих ракетно-артилерійських ударів по цивільній інфраструктурі Херсона.

Мова йде про:

  • генерал-полковника Олега Макаревича – командувача угрупованням військ зс рф "Днепр";
  • генерал-лейтенанта Аркадія Марзоєва – командувача 22-го армійського корпусу чорноморського флоту країни-агресора;
  • підполковника Дмитра Жаркіх – командира 8-го артилерійського полку берегової оборони 22-го армійського корпусу берегових військ чорноморського флоту росії.

Саме під їхнім керівництвом загарбники здійснили масований обстріл обласного центру 3 травня цього року. Внаслідок російської атаки загинуло 24 мирних жителі, ще 51 людина – отримала поранення різного ступеня тяжкості.

Тоді окупанти вдарили з реактивної та ствольної артилерії по житловій багатоповерхівці, приватних будинках, торговельному центру, залізничному вокзалу, автозаправній станції та інших цивільних об’єктах.

За даними слідства, наказ на ворожий обстріл Херсона віддав генерал Макаревич. У своєму розпорядженні він наказав підлеглим здійснити вогневе ураження по українському місту без розрізнення цивільних та військових об’єктів.

Після отримання такої директиви його спільник – генерал Марзоєв – займався підготовкою масованого удару по обласному центру, а ще один фігурант – Жаркіх – безпосередньо командував ворожим обстрілом.

На підставі зібраних Службою безпеки доказів трьом воєнним злочинцям рф повідомлено про підозру за декількома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Оскільки всі вони перебувають на непідконтрольній території України, тривають комплексні заходи для їх притягнення до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Нагадаємо, СБУ оголосила підозри двом "головам” тимчасово захоплених сіл Запорізької області. Зрадники підтримали російських загарбників і отримали посади в окупаційних органах влади на території Василівського і Бердянського районів.

26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
17 червня 2024
Відпочинок влітку: скільки коштує поїхати на море та помилуватися горами на заході України
Незважаючи на війну, туристичний сезон в Україні у розпалі, адже більшість комплексів відпочинку, скажімо, на заході України, заброньовані ледь не до кінця літа. Звісно, через мобілізаційні заходи в к...
Росіяни обстріляли 28 населених пунктів Херсонщини: шестеро поранених
28 червня 2024, 09:21
На Сумщині під час купання у ставку потонув 13-річний підліток
28 червня 2024, 09:05
Біля Запорізької АЕС зруйнована станція радіаційного моніторингу, – МАГАТЕ
28 червня 2024, 08:56
Росіяни вдарили по Нікополю дронами-камікадзе: є руйнування
28 червня 2024, 08:47
Росіяни понад 300 разів вдарили по Запорізькій області: є поранені
28 червня 2024, 08:35
ЗСУ ліквідували ще 1170 окупантів та збили літак, – Генштаб
28 червня 2024, 08:22
Росія тримає у Чорному та Азовському морях три ракетоносії із "Калібрами"
28 червня 2024, 08:06
Українські бійці знищили чотири комплекси РЕБ та вишку мобільного звʼязку окупантів
28 червня 2024, 06:17
На Херсонщині росіяни скинули вибухівку з дрона на цивільних: є поранені
28 червня 2024, 05:33
На Львівщині лікаря ВЛК затримали на хабарі за липовий діагноз для відстрочки від мобілізації
28 червня 2024, 05:12