UA | RU
28 червня 2024, 01:18

СБУ викрила фірму із Харкова, яка постачала у Росію стільці для Путіна

фото: російські ЗМІ

Правоохоронці повідомили, що викрили чотирьох керівників одного з провідних українських меблевих підприємств у Харкові, які співпрацювали з російськими державними компаніями під час повномасштабної війни

Про це повідомили Служба безпеки України та Офіс генпрокурора, передає RegioNews.

Як ідеться в матеріалах справи, керівники та власники фірми, використавши підконтрольні компанії в Туреччині та Польщі, передали устаткування для виробництва продукції очолюваному ними російському підприємству.

Так, фігуранти вели бізнес із московськими компаніями, які співпрацюють з держустановами РФ. Зокрема, йдеться про підсанкційні "Сбербанк" і "Тінькофф". Серед клієнтів установи була також корпорація "Ростелеком", яка забезпечує зв’язком окупаційні угруповання РФ.

Як кажуть слідчі, упродовж 2022-2023 років фігуранти організували десятки великих поставок власної продукції на територію РФ. За цей час підозрювані поповнили бюджет Росії на 140 мільйонів рублів (майже 66 млн гривень). Ці кошти РФ отримала як податки та збори.

Загалом за період повномасштабного вторгнення суми контрактів, укладених ними на постачання продукції через фірми-прокладки, становлять мільйони євро.

За місцями розташування виробничих потужностей та проживання підозрюваних правоохоронці провели обшуки й вилучили документи, комп’ютерну техніку і телефони.

Слідчі оголосили чотирьом фігурантам підозру в пособництві державі-агресору (ч. 2 ст. 28, ст. 111-2 Кримінального кодексу України).

Наразі розв'язується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою. Іншим фігурантам, які переховуються за кордоном, зокрема на території РФ, про підозру повідомили заочно.

Підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

В СБУ наголосили, що слідчі дії ніяк не впливають на роботу виробничих потужностей підприємства в Україні та стосуються лише незаконних дій окремих посадовців компанії.

Нагадаємо, раніше правоохоронці затримали у столиці колаборанта, який постачав до РФ будматеріали для зведення укріпрайонів у тимчасово окупованих південних регіонах України.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...