UA | RU
25 квітня 2024, 13:26

У ЗСУ викрили "крота”, який коригував ракетні удари по Харківщині

фото: СБУ

СБУ спільно з підрозділами ЗСУ запобігла втечі агента ФСБ, який коригував ракетно-бомбові удари по Харківщині

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає RegioNews.

За даними слідства, за наведенням агента загарбники планували здійснити вогневе ураження цивільної інфраструктури одного із прифронтових міст регіону.

Зловмисника затримали поблизу лінії боєзіткнення на Куп’янському напрямку, коли він намагався приховано вийти на позиції окупантів. Там його мали зустрічати російські військові із знаками розрізнення у вигляді "георгіївської стрічки” на рукаві. У подальшому вони планували провести інформатора до "філії” фсб на тимчасово окупованій частині Луганщини і тим самим завершити його "евакуацію”.

Як встановило розслідування, російським інформатором виявився колишній строковик однієї з військових частин ЗСУ, який напередодні звільнення в запас пішов на співпрацю з ФСБ.

До такого "кроку” зловмисника спонукали батьки, які проживають на тимчасово окупованій території на сході України та перебувають у полі зору російської спецслужби.

Через них окупанти "домовились” із строковиком про передачу координат потенційних цілей та запропонували йому план подальшої втечі після "демобілізації”.

Для комунікації використовували анонімні чати у месенджері. За даними слідства, фігурант здійснював пересилку "потрібних” геолокацій ворогу у вигляді позначок на ґуґл-карті.

Зловмиснику повідомили про підозру за ч. 2 ст. 114-2 КК України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану).

Наразі затриманий перебуває під вартою. Йому загрожує до 8 років тюрми.

Нагадаємо, раніше в Одесі затримали російського агента, який наводив ракети на будівлю СБУ. Затриманим виявився рецидивіст, свою участь у коригуванні ракет він пояснив бажанням помститися за судимість.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності