UA | RU
08 березня 2024, 11:55

СБУ оголосила підозру "міністру охорони здоров'я", якого РФ відряджала на окуповану Харківщину

фото: facebook.com/VladislavAbdula

Служба безпеки України оголосила підозру громадянину Росії, якого загарбники призначили "министром здравоохранения" окупаційної адміністрації Харківщини

Про це повідомили речник управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула в Facebook та прокуратура Харківщини, передає RegioNews.

Після захоплення частини Харківської області у 2022 році влада РФ швидко почала призначати на керівні посади "своїх" спеціалістів. Займатися налагодженням медичної сфери окупанти доручили 57-річному акушеру-гінекологу Тамерлану Гогичаєву, який до цього працював заступником голови уряду - міністром охорони здоров'я республіки Північна Осетія – Аланія в Росії.

За даними слідства, після призначення на "посаду" зловмисник одразу приступив до виконання вказівок Кремля щодо поширення окупаційної влади на захопленій території, займався переналаштуванням сфери охорони здоров'я під російське законодавство та впроваджував осетинську практику лікування хвороб.

Під час деокупації Куп’янська, де розміщувалася окупаційна адміністрація Харківської області, зловмисник разом з російськими військами втік на територію РФ.

За даними слідства, у жовтні 2022 року, вже перебуваючи на території Російської Федерації, "міністр" роздавав інтерв'ю російським ЗМІ та кремлівським пропагандистам, у яких виправдовував та визнавав правомірною російську агресію проти України.

Він поширював фейки пропаганди РФ, що нібито українська влада вбиває своїх громадян при їхній спробі виїхати з України до Росії.

До того ж, він глорифікував російських загарбників, ніби вони "допомагають" українським біженцям, які переїжджають до країни-агресора.

Ці інтерв'ю були оприлюднені на інформаційних ресурсах, підконтрольних одному з російських пропагандистів - Олександру Малькевичу, першому заступнику голови комісії Громадської палати РФ з розвитку інформаційної спільноти, ЗМІ та масових комунікацій. Зокрема, трансляція відбувалась на російському телеканалі "ВТВ Плюс", російських інтернет-платформах відеохостингу та у соціальних мережах. Крім цього, матеріали інтерв'ю використовувалися у сюжетах пропагандистських телеканалів "RТ" та "Санкт-Петербург".

Ініційована Службою безпеки експертиза мовлення підтвердила протиправний характер висловлювань російського функціонера Гогичаєва.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили фігуранту про підозру за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (поширення матеріалів, у яких містяться виправдовування та заперечення збройної агресії РФ проти України, виправдовування окупації частини території України, глорифікація представників збройних формувань РФ, вчинене повторно).

Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини перед Україною.

Нагадаємо, раніше СБУ викрила ексчиновників, які допомагали росіянам обстрілювати газові мережі Харківщини.

19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
З України до Польщі намагалися вивезти старовинну скрипку Страдіварі
20 вересня 2024, 06:45
У Вінниці чоловік викрав 90 000 гривень з банківської картки військового
20 вересня 2024, 06:05
Зґвалтував 15-річного підлітка: на Донеччині затримали 63-річного рецидивіста
20 вересня 2024, 05:37
У Києві викрили підрядника, який "заробив" на ремонті гуртожитку "Київпастрансу" 1,8 млн грн
20 вересня 2024, 05:03
На Львівщині військового підозрюють у масштабному розкраданні пального
20 вересня 2024, 04:22
Трактористу із Рівненщини, якого зупинили п'яним на дорозі, загрожує чотири роки в'язниці
20 вересня 2024, 03:07
На Львівщині потяг на смерть збив молоду жінку
20 вересня 2024, 00:18
На Львівщині вщент згорів електромобіль, який був на зарядці
19 вересня 2024, 23:49
Побиття підопічної інтернату на Прикарпатті: у поліції розповіли подробиці
19 вересня 2024, 21:52
Нардеп Камельчук оголосив про вихід зі "Слуги народу" через перейменування його рідного міста
19 вересня 2024, 21:01