UA | RU
15 жовтня 2021, 15:29

Тимчасовим мером Харкова Тереховим керують Аваков, Фукс і Порошенко, - розслідування

Тимчасово виконуючий обов'язки мера Харкова Ігор Терехов не є самостійним політиком, ним як лялькою керують колишній очільник МВС Арсен Аваков, бізнесмен Павло Фукс, який перебуває під санкціями РНБО, і експрезидент Петро Порошенко

Про це йдеться в розслідуванні "Хто вони, ляльководи Терехова?", зробленому в рамках проекту "Ціна питання".

Як стверджують автори розслідування, отримати владу в Харкові "блідому і несамостійному" Терехову допоміг тодішній глава МВС Арсен Аваков, до якого Терехов завжди був близький, адже працював його заступником, коли той очолював Харківську ОДА. "Терехова з Аваковим об'єднують узи, міцніше яких нічого і немає - гроші. Ще в середині 2000-х у ЗМІ неодноразово звучало, що Терехов разом з оточенням Авакова є співвласниками найбільшої мережі сигаретних кіосків у Харкові. Про це говорив і сам Геннадій Кернес, для якого подібна інформація, звичайно ж, не була секретною", - зазначають журналісти.

Йдеться про найбільш впізнавану в Харкові мережу тютюнових магазинчиків "Кисет", виручка якої тільки в 2020 році склала майже 2 млрд грн. Співвласниками цієї мережі значаться: Олена Винник - колишня дружина Ігоря Терехова, Ігор Котвицький - колишній водій і особистий помічник Авакова, який в результаті став його бізнес-партнером і радником, Вардан Восканян - довірена особа Авакова в тютюновому бізнесі. Кожному з трьох належить по 30%. Ще 10% компанії "Кисет" належить Вадиму Бешанову - колишньому заступнику голови правління аваківського Банку "Базис".

"Саме Терехов планомірно останні кілька років допомагав Авакову повернути вплив на Харків за спиною Кернеса, якого переслідували проблеми зі здоров'ям", - зазначають журналісти.

Але Аваков, за їхніми словами, не єдиний, хто зробив ставку на Терехова, "управляти в.о. вирішив ще один сірий кардинал Харкова - скандально відомий бізнесмен Павло Фукс". "Він у Харкові особа дуже впливова, Почесний громадянин міста, близький до Арсена Авакова. В інтерв'ю журналістам Фукс відкрито заявляє - Терехов отримає повну його підтримку", - йдеться в розслідуванні.

"Судячи з кількості осіб, які прагнуть управляти Тереховим, він вже перетворився на закрите акціонерне товариство "Секретар міськради Харкова". Свій пакет акцій у ньому має також колишній президент України Петро Порошенко, при якому розцвів український бізнес Фукса", - зазначили журналісти.

Вони нагадали, що представники партії Порошенка "ЄС" в Харківській міськраді очолюють три комісії міськради, тоді як "Слуга народу", у якої стільки ж депутатів, тільки одну. "Такий розклад недивний, враховуючи, що "ЄС" в повному складі проголосував за скандальне призначення Терехова секретарем міськради в грудні минулого року, після того, як його кандидатуру запропонував нібито Геннадій Кернес по електронній пошті (хоча сам він в той момент, ймовірно, перебував у комі)", - йдеться в розслідуванні.

Партнерство Терехова і "ЄС" не обмежується голосуванням "ЄС" за потрібні секретарю міськради і його спонсорам рішення, відзначають журналісти. У Харкові інтереси Терехова обслуговує рекламний холдинг "Мегаполіс", завдяки якому все місто може на всіх кутках споглядати обличчя кандидата в мери. "Пояснюється все досить просто - "Мегаполіс" це вотчина Сергія Березенка, колишнього голови виборчого штабу Порошенка. При Терехові бізнес "Мегаполісу" в Харкові процвітає, і очевидно, що ця група кровно зацікавлена в тому, щоб саме він став мером", - йдеться в розслідуванні.

Посильну допомогу Терехову, за інформацією журналістів, надає і головний політтехнолог Порошенка Ігор Гринів. У травні підконтрольний йому центр "Соціс" оприлюднив результати опитування з рейтингом нібито 31% у Терехова, який багато харків'ян порахували надутим.

"Ще один помічник Терехова - політтехнолог Дмитро Касьянов, який зробив собі ім'я на довиборах до Верховної Ради в Чернігові в 2015 році, де він керував виборчим штабом Сергія Березенка в 2015 році і прославився брудною кампанією з підкупу виборців", - стверджують автори розслідування.

"У ситуації, коли за Тереховим стоять настільки одіозні персони, які керують ним, як маріонеткою, складно розраховувати на те, що він зможе стати хоча б блідою тінню Геннадія Кернеса, який вмів ставити на місце кого завгодно - від дрібних чиновників до олігархів. А нині велика ймовірність того, що в разі перемоги Терехов просто роздасть своїм спонсорам Харків по частинах, і наше місто буде чекати занепад, а ляльководи Терехова продовжувати смикати за ниточки", - підсумували автори розслідування.

20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
20 вересня 2024, 18:30
На Полтавщині жорстоко вбили 25-річну жінку: підозрюваний вчинив самогубство
20 вересня 2024, 18:07
На Черкащині лисиця покусала 9-річну дівчинку
20 вересня 2024, 17:52
Росіяни завдали авіаударів по Харкову: відомо про трьох постраждалих
20 вересня 2024, 17:20
На Дніпропетровщині викрили військового, який організував схему незаконного нарахування бойових виплат
20 вересня 2024, 17:05
ЗМІ повідомили про кадрові чистки у Міноборони та натякають на конфлікт між ОП та Будановим
20 вересня 2024, 16:40
У Костянтинівці на Донеччині внаслідок ворожого обстрілу поранені п'ятеро людей
20 вересня 2024, 16:08
Ракетна атака по Одесі: ОВА оприлюднила перші дані про наслідки та постраждалих
20 вересня 2024, 15:46
У Запоріжжі стався вибух у лікарні — що відомо
20 вересня 2024, 15:36
У Києві викрили родину "фермерів", які вирощували канабіс та продавали його у трьох областях
20 вересня 2024, 15:27