UA | RU
28 вересня 2021, 10:26

Офіційний сайт Харківської міськради використовують для політичної реклами Терехова, - ОПОРА

Штаб в.о. мера Харкова Ігоря Терехова використовує офіційний сайт міської ради для політичної реклами. Це може мати ознаки використання адміністративного ресурсу

Про це заявляють спостерігачі громадської мережі "ОПОРА", передає RegioNews.

Як приклад наводиться новина "Блок Кернеса" одноголосно підтримав кандидатуру Ігоря Терехова на виборах мера" на сайті міськради. "У цій новині були опубліковані матеріали з ознаками політичної реклами. Наприклад, "Ігор Терехов заявив, що команда "Блоку Кернеса - Успішний Харків!" найближчим часом представить Стратегію розвитку Харкова", - заявляють в "ОПОРІ"

Крім того, зазначають спостерігачі, у новині Терехова називають кандидатом на посаду міського голови, хоча на той час офіційно він не був зареєстрованим міською ТВК як кандидата на посаду міського голови. Також у новині Терехова називають "фаворитом серед харківських виборців на виборах мера".

Крім того "ОПОРА" повідомляє, що у серпні на сайті міської ради викладали заяву партії "Блок Кернеса - Успішний Харків" із критикою на той час потенційного кандидата на посаду міського голови Михайла Добкіна.

На думку координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області Миколи Зінченка, розміщення на сайті міської ради інформації лише про одного кандидата є порушенням принципів рівного доступу учасників виборчого процесу до засобів масової інформації. Крім того, це має ознаки використання адміністративного ресурсу.

"Фактично сайт міської ради використали у політичній боротьбі. Варто відзначити, що інформації щодо інших кандидатів чи потенційних кандидатів на сайті міської ради немає. Також немає й заяв від інших партій, які мають фракції у Харківській міській раді", - зазначив він.

Радниця з юридичних питань "ОПОРИ" Тетяна Юзвяк зазначає, що відповідно до вимог частини 4 статті 47 Виборчого кодексу України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, при поширенні інформації про вибори, яка не є передвиборною агітацією зобов’язані дотримуватися об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації, уникати дискримінації та сексизму.

Юристка зазначає, що вказані стандарти мають бути застосовано в тому числі до офіційного веб-сайту міської ради. Також звертає увагу на те, що партія, яка висунула кандидата на місцевих виборах, набула статусу суб’єкта виборчого процесу (частина 1 статті 22 Кодексу), відповідно оприлюднення інформації про висування кандидата цією партією та надання такому кандидату позитивних характеристик, привернення до нього уваги мають ознаки агітації.

За інформацією "ОПОРИ", сайти органів місцевого самоврядування згідно з частинами 3 та 6 статті 57 Кодексу зобов'язані інформувати про діяльність кандидатів-посадовців виключно в ключі виконання такими кандидатами своїх посадових обов’язків.

Нагадаємо, 25 жовтня партія "Блок Кернеса - Успішний Харків" висунула Ігоря Терехова кандидатом у мери на виборах 31 жовтня. Висунення пройшло зі скандалом, на партійну конференцію не були допущені журналісти, яких охорона Терехова силою не пускала в зал, де проходило засідання.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
На Чернігівщині знешкодили бойову частину ворожого "Шахеда", яка не здетонувала
06 липня 2024, 19:34
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: чоловік загинув, його дружина поранена
06 липня 2024, 18:40
ДТП на Рівненщині: маршрутку рознесло вщент, 14 загиблих
06 липня 2024, 17:43
У Житомирі засудили колишнього тренера спортклубу, який розбещував дівчаток
06 липня 2024, 17:29
Окупанти обстріляли громаду на Дніпропетровщині: загинула жінка
06 липня 2024, 16:47
У Дніпрі завершили розбір завалів багатоповерхівки, по якій росіяни вдарили ракетою 28 червня
06 липня 2024, 16:22
Окупанти не припиняють обстрілювати Херсонщину: є загиблий та поранена
06 липня 2024, 15:51
У Львові затримали скандального експрокурора та його тещу-адвокатку: вона "заробляла" на ухилянтах
06 липня 2024, 15:15
ДТП на трасі в Миколаївській області: 9 постраждалих, серед них – 5 дітей
06 липня 2024, 14:20
Врятував дружину, а сам не встиг вибратися: на Чернігівщині сталася смертельна пожежа
06 липня 2024, 13:39