UA | RU
20 червня 2024, 21:48

Програму "єВідновлення" пора розширити, адже окупанти використовують зволікання на свою користь, — Шуляк

фото: Олена Шуляк/Facebook

Україна має якнайшвидше розширити програму "єВідновлення" для громадян, чиї домівки розташовані на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) і надати компенсації за знищене житло. Зволікання з цим грає на руку окупаційному режиму, адже користуючись нерішучістю України у виплаті компенсацій, Росія може вплинути на настрої громадян, які через відсутність домівки, можуть назавжди залишитися з країною-терористом

З відповідним зверненням про ініціювання розширення програми до прем’єр-міністра звернулась Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк, передає RegioNews.

За її словами, наприкінці квітня окупаційна влада повідомила про нібито розширення своєї програми компенсації для жителів Бахмуту і Соледару. Окупанти обіцяють виплачувати компенсацію як за знищене, так і за пошкоджене житло, але на сьогодні все це залишається на рівні промоакції - виплати для жителів Маріуполя і Волновахи, які окупанти ніби то розпочали ще наприкінці 2022 - початку 2023 року, так і залишаються на рівні обіцянок. Проте саме ці гучні анонси змушують людей, які втратили надію, почати зневірюватися у допомозі власної держави.

"Днями я офіційно звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням вжити невідкладних заходів щодо забезпечення виконання вимог нашого Закону про компенсацію за пошкоджене і знищене житло (програма єВідновлення). Зокрема, щодо житлових об'єктів на території проведення бойових дій або які перебувають на тимчасово окупованій території та забезпечити фінансування заходів щодо надання компенсації. Йдеться про Бахмут, Маріуполь, Соледар та інші населені пункти, які вже дуже і дуже зачекалися на компенсації”, - повідомила Шуляк.

Парламентарка наголосила - окупанти використовують всі можливі варіанти, щоб залучати на свій бік якомога більше українців. І зволікання у розширенні програми єВідновлення - одна з таких можливостей.

"Взяти до прикладу Соледар і Бахмут. Про початок прийому заяв на компенсацію там окупанти заявили ще у квітні. Людям пропонувати приїхати з документами у тимчасово окупований Шахтарськ та отримати гроші і тисячі власників житла у цих населених пунктах повірили брехливим обіцянкам і подали заяви. Проте за два місяці після цієї заяви у мережі ми не знайшли жодних даних чи звітів про виплати компенсацій жителям Бахмута або Соледара від окупаційної влади. Тобто, наскільки справно виплачують ці гроші — невідомо”, - зауважила Шуляк.

При цьому надрепка підкреслює - самопроголошений ватажок так званої "ДНР” офіційно визнав, що з реальними виплатами в Соледарі і Бахмуті поки справи йдуть не дуже - через воєнні дії комісії окупаційної влади не можуть обстежувати житло, або те, що від нього залишилося. І це - прекрасний привід для того, щоб виплати так і залишалися на рівні обіцянок.

Натомість Україна, за словами нардепки, має не словом, а ділом підтримати своїх громадян, більшість з яких свідомо обрали життя вдома і переїхали на підконтрольну територію, втративши житло на малій батьківщині.

"Ми маємо можливість обстеження зруйнованого і пошкодженого житла, розташованого на ТОТ, попри те, що тимчасово не контролюємо цю територію і комісії фізично не можуть потрапити туди, щоб обстежити житло. Нещодавно Мінвідновлення провело у Мелітополі успішний експеримент щодо обстеження такого житла дистанційно - за допомогою супутникових знімків, аеро- і фото-зйомки та засобів дистанційного зондування землі. І такий спосіб обстеження виявився ефективним. Тож тепер слово за Урядом”, - підкреслила голова профільного Комітету.

За її даними, від громадян, чиє житло розташоване у тимчасово окупованих Маріуполі, Волновасі, Бахмуті, Соледарі тощо вже отримано десятки тисяч інформаційних повідомлень про знищене або пошкоджене житло. Всі ці люди вже давно з нетерпінням чекають можливості подати заяву на компенсацію єВідновлення. Більше того, під час публічних консультацій, які наприкінці минулого року Олена Шуляк спільно з партнерами проводила задля розуміння напрямків покращення програми, запит на розширення єВідновлення звучав найчастіше.

"Окупанти користуються нашими ваганнями, даючи людям брехливі обіцянки. Тому враховуючи останні приклади їхнього нібито розширення програми компенсацій для Бахмуту і Соледару, Україні потрібно пришвидшитись з тим, що ми так довго відкладали. Це питання справедливості і сигнал для Уряду у тому, що далі зволікати не можна”, - підкреслила Олена Шуляк.

Наостанок парламентарка зазначила, що протидіяти пропаганді можна тільки за рахунок власних дій і в Уряді мають це усвідомити.

"Це потрібно не лише для того, щоб повернути людям домівки, а і для того, щоб чинити опір ворогу”, - резюмувала Олена Шуляк.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні розширили перелік громад, де українці можуть купувати нове житло за житлові сертифікати єВідновлення. Відтепер це можуть бути громади з категорії "території можливих бойових дій”. Навіть попри те, що деякі з них вже давно розташовані на значній відстані від лінії фронту.

26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
17 червня 2024
Відпочинок влітку: скільки коштує поїхати на море та помилуватися горами на заході України
Незважаючи на війну, туристичний сезон в Україні у розпалі, адже більшість комплексів відпочинку, скажімо, на заході України, заброньовані ледь не до кінця літа. Звісно, через мобілізаційні заходи в к...
У Вінниці робітника засипало землею: тіло дістали з 5-метрової глибини
28 червня 2024, 13:22
Бурштинська ТЕС не підлягає відновленню, — голова Івано-Франківської ОВА
28 червня 2024, 13:12
Росіяни накрили вогнем село Варварівка на Харківщині, загинула жінка
28 червня 2024, 12:51
Головою вдарився об дно: на Одещині під час купання на озері травмувався підліток
28 червня 2024, 12:30
У Маріуполі мігрант зґвалтував 15-річну дівчину, його намагаються "відмазати"
28 червня 2024, 12:28
З-під вагона метро у Києві дістали тіло жінки
28 червня 2024, 12:03
В Одесі прогримів вибух — ворог атакував регіон балістикою
28 червня 2024, 11:51
Сили оборони збили на півдні та сході України шість ворожих дронів
28 червня 2024, 11:35
На Львівщині зіткнулися маршрутка та мікроавтобус: є постраждалі
28 червня 2024, 11:29
Українські військові знищили ворожий Су-25 на Донеччині
28 червня 2024, 11:27