UA | RU
09 травня 2024, 15:02

Рада спростила правила для бізнесу, який працює з нехарчовою продукцією: Шуляк розповіла деталі

фото: Олена Шуляк/Facebook

У Верховній Раді підтримати у другому читанні законопроєкт "Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції" - №5473-Д. Він покликаний удосконалити законодавство, що регулює державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції. Зокрема, йдеться про визначення обставин, за якими встановлюється розмір штрафів та прозорість процесу перевірок

Про це повідомила Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк, передає RegioNews.

За її словами, на прийняття таких законодавчих змін дуже наполягала найбільша асоціація українського бізнесу - Українська рада бізнесу (УРБ), оскільки державне регулювання нехарчової продукції, штрафи та система перевірок в нинішніх складних умовах посилювали тиск на підприємців.

"Вітчизняному бізнесу в умовах війни надзвичайно складно працювати, надавати робочі місця, сплачувати податки. Тому ми як законотворці напрацювали рішення, яке, переконана, полегшить життя підприємцям в цей складний час. Сьогодні у Парламенті його підтримали, тож бізнесу відтепер працювати буде простіше”, - підкреслила Шуляк.

Прийнятий законопроєкт передбачає:

  • Визначення обставин, за якими встановлюється розмір штрафу;

  • Право органам ринкового нагляду та суб'єктам господарювання фіксувати процес здійснення перевірок засобами аудіо-, фото- та відеотехніки.

  • Право органам ринкового нагляду запитувати первинні документи виключно у випадку, якщо продукція є небезпечною, ризикованою або не відповідає встановленим вимогам;

  • Перевірки, які потребують лабораторного аналізу з якості, виконуватимуться виключно за кошти держави;

  • Заміну штрафу за продукцію неналежної якості, яку не приведено до належних норм, на можливість утилізації.

"Цим законопроектом лібералізуються відносини держави та підприємця. Система зважування та противаг в даному контексті дуже доречна, адже від непомірних штрафів та наджорстких вимог в результаті програє як держава, так і бізнес”, - зазначила Олена Шуляк.

Парламентарка додала, що законопроєкт передбачає менш витратний обмежувальний захід до виробника або розповсюджувача продукції. Зараз, якщо підприємець не може привести продукцію у відповідність до належних норм, він змушений платити штраф за товар, який і так не можна продавати. Але віднині замість штрафу і заборони продажу продукції її можна просто знищити, пояснила вона.

Крім того, наголосила Шуляк, законопроєкт передбачає лібералізацію процесу перевірок. Органи ринкового нагляду можуть запитувати первинні документи виключно у разі встановлення, що продукція є небезпечною, ризикованою або не відповідає встановленим вимогам. Крім того, перевірки, які потребують лабораторного аналізу з якості – виконуватимуться виключно за кошти держави, а забезпечення прозорості перевірок, підприємці матимуть право їх фіксувати за допомогою аудіо-, фото- та відеотехніки.

"Бізнес і держава повинні працювати разом на благо нашої країни, і прийнятий законопроект - важливий крок у цьому напрямку”, - підсумувала очільниця партії "Слуга Народу”.

Нагадаємо, раніше очільниця партії "Слуга народу” Олена Шуляк також повідомила, що в Україні працюють над оновленням житлової політики – її реформа дозволить ефективно реалізовувати право українців на житло різними способами, зокрема через механізми соціальної оренди, пільгової іпотеки та державно-приватного партнерства для будівництва доступного житла. Наразі ведеться робота над створенням трьох законопроєктів.

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
Чиновник Черкаської міськради замість відрядження до Німеччини поїхав на відпочинок в Азію, — ЗМІ
20 травня 2024, 12:05
Російські війська за добу понад 2400 разів обстріляли Донеччину
20 травня 2024, 11:58
У Тисі біля кордону з Румунією знову виявили тіло чоловіка
20 травня 2024, 11:52
Суд у Києві обрав запобіжний захід водію BMW, через якого у ДТП загинула маленька дівчинка
20 травня 2024, 11:33
Удари росіян по Сумщині: у поліції показали наслідки нових обстрілів
20 травня 2024, 11:07
Росіяни знищили ракетою пам'ятку архітектури в Ізюмі: оприлюднено фото з місця удару
20 травня 2024, 10:40
Поліція за запитом ТЦК розшукує понад 94 тисячі українців: у яких регіонах найбільше
20 травня 2024, 10:21
Ворог атакує ракетами: по всій Україні тривога, на Полтавщині пролунали вибухи
20 травня 2024, 10:04
В окупованому Луганську прогримів вибух, над містом здіймається дим
20 травня 2024, 09:56
Росіяни на Запоріжжі скинули з дрона вибухівку на рятувальників, які гасили пожежу після обстрілу
20 травня 2024, 09:42